Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vårdvalet är underfinansierat

Vårdvalet behöver mer ekonomiska resurser för att det ska bli en bra primärvård för Västra Götalands invånare. Reformen har lett till en omöjlig arbetssituation i primärvården, skriver distriktsläkare Karin Starzmann.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Oktober 2009 genomfördes vårdvalet i Västra Götalandsregionen och invånarna listades på de olika vårdcentralerna. Vid vårdvalet valde våra politiker att avsätta mindre pengar per invånare jämfört med vad primärvården Skaraborg tidigare fått. Detta har lett till att blodtrycksmottagningar, livstidsmottagningar och hembesök till hemsjukvårds patienter har minskat eller upphört helt. Jourmottagningarna har dragits ner till ett minimum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att få en välfungerande primärvård behövs det resurser motsvarande en distriktsläkare per 1 500 invånare. Ingen vårdcentral har fått dessa resurser. Detta leder till en omöjlig arbetssituation som riskerar att utbildningsläkarna skräms bort från primärvården.

Västra Götalandsregionen har en god ekonomi och primärvård är den mest kostnadseffektiva vårdformen som dessutom avlastar akutmottagningarna. Det är motsägelsefullt att våra politiker lovar kortare väntetid på akuten samtidigt som de inte satsar på primärvård. I remissvaret inför vårdvalet påpekade professor Cecilia Björkelund att vårdvalet var underfinansierat, något som inte hörsammats. Nu har Sahlgrenskas universitetssjukhus prövat att få ner väntetiderna på akuten till en timma. Detta medförde att fler patienter sökte till akutmottagningen och det gick åt oerhört mycket läkarresurser som tidvis satt sysslolösa.

Hela vårdvalet behöver mer ekonomiska resurser för att det ska bli en bra primärvård för Västra Götalands invånare. Då skulle äntligen de gamla och sjuka få de läkemedelsgenomgångar och hembesök som de behöver.

Karin Starzmann

distriktsläkare ledamot Skaraborgs läkarförening