Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

”Vårdslös behandling av personalen”

Lärarna på Fredens skola tvingades möta sina elever med helt otillräckliga förberedelser. Det är enligt lärarfacket huvudorsaken till sex kaosartade veckor.

När nya friskolan i Kortedala startade i augusti hade den drygt 100 elever. Bara 58 elever var kvar när Skolinspektionen beslutade att tills vidare stänga skolan, varav närmare hälften var högst sju år. De har fått en dålig start på sitt skolliv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– En orsak till svårigheterna anser jag är behandlingen av personalen som jag vill kalla vårdslös. Lärarna har beordrats att på eftermiddagarna leda fritidshemmet som skolan inte har tillstånd till och inte får bidrag för. Det har gett tunga arbetsdagar med allt för lite tid för planering, elevvård och föräldrakontakter.

Detta sammantaget med mycket stora behov av särskilt stöd till elever har gjort arbetsbördan för lärarna mycket stor, säger Arne Olsson, som anställdes som rektor för Fredens skola så sent som 12 september.

Lärarförbundet träffade i går sina medlemmar på skolan för att gå igenom läget.

– Lärarna är ganska lättade efter beslutet. De har känt sig otillräckliga, med mycket tårar och ledsamheter. Problemet är bristen på förberedelser på skolan. Lärarna har inte fått vara lärare utan tvingats lösa konflikter mellan barn, säger skyddsombudet Kajsa Fröman.

– Detta är exceptionellt. Jag har inte mött något liknande under 20 år i Lärarförbundet, säger ombudsmannen Anders Forsell.

Anders Forsell är ”positivt förvånad” över Skolinspektionens ingripande.

– Jag trodde inte att de skulle gå in så snabbt och så starkt. Om de inte hade agerat så hade vi på många punkter krävt direkta och konkreta åtgärder enligt arbetsmiljölagen. Det fanns så mycket brister, säger han.

Information från bland andra skolans rektor föranledde stadsdelsförvaltningen att gå in med en anmälan till Skolinspektionen.

– Det som hänt är unikt och allvarligt. Vi fick signaler om att det var risk för elevers hälsa och säkerhet, säger stadsdelens utbildningschef Eva Thelin.

Stadsdelen fick några dagars förvarning med uppmaning från Skolinspektionen att planera för att ta emot elever från Fredens skola.

Förutom rektorn så har även skolans huvudman vänt sig till förvaltningen för råd och hjälp. Hon ville veta hur hon ska göra ”när varken rektor eller personal gör som de blir tillsagda”.

GP har sökt men inte nått skolans huvudman för en kommentar.

En annan Göteborgsskola som utsatts för kritik är Römosseskolan som senast i dag ska redovisa hur bristerna ska åtgärdas.

Skolinspektionen påtalade bland annat att alla elever inte ges möjligheter att uppnå godkända betyg i årskurs 5 och 9, att det förekommer stora betygsskillnader till flickornas nackdel i årskurs 9 samt att deltagande i bönestunder har varit obligatoriskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.