Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vår fröken är OND

Bok: Frippe Nilssons skruvade kapitelbok rör sig kring ett rejält destruktivt nav.
Till skillnad från i verkliga livet kan det i konsten vara uppiggande med auktoritetspersoner som är riktigt onyanserat ondskefulla. I barn- och ungdomslitteraturen är det ofrånkomligt att lärarkåren, som klart dominerande maktinnehavare vid sidan av föräldrarna, får stå ut med att lämna en och annan förebild till nidporträtt. Ofta blir det dock rätt perifera figurer som är mer känslomässigt tondöva än genuint elaka, åtminstone i svensk berättartradition.
I barnboksdebuterande Frippe Nilssons rejält skruvade kapitelbok Ett äpple till fröken tillåts däremot läraren breda ut sig och bli historiens destruktiva nav. Hon spelar i samma division som den sadistiske latinläraren Caligula i filmklassikern Hets. Hennes värld kretsar kring egna självhävdelsebehov och när hon beslutat sig för att klassen skall vinna årets stora brännbollsmatch blir inga metoder för brutala.
Den som i första hand är måltavla för frökens otyglade aggressioner är Hållet, hon heter så ända tills hon i den triumfatoriska slutscenen kan återerövra sitt verkliga namn. Hållet brukar vara tyst och snäll, men i hemlighet beundra klassens värsting för hans bångstyriga mod, som inte visar sig hålla för en närmare granskning. Istället är det brännbollsallergiska Hållet som blir allt modigare och växer som människa under de hysteriska förberedelserna inför Matchen.

Ett äpple till fröken bärs fram av en obändig energi och av sin rättframma, konstlösa stil som gör att man utan vidare går med på att det är Hållet själv som berättar. Det är en humoristisk liten utvecklingsroman som funnit en begåvad illustratör i Emili Svensson. De svartvita naivistiska teckningarna bågnar av känslor och Svensson borde definitivt ha fått sitt namn på en mer framskjuten plats än som nu inklämt ovanför tryckåret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.