Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Våldsamma protester: Flytta nationaldagen

Idag firar många australiensare nationaldagen, Australia Day. Men runt om i landet sker stora protester mot det infekterade datumet som urinvånarna, aboriginer mer minns som Invasion Day.

Uppemot 50 000 personer deltog i protester som genomfördes i centrala Melbourne under tisdagen. Enligt uppgifter från The Age så tros protesterna ha lockat fler personer än de som kom att fira Australia Day-paraden tidigare under dagen.

En av besökarna sa till The Age att, "Jag tycker inte att det är fel att vi firar Australia Day, men att fira det på den här dagen och totalt ignorera vad vi har gjort och vad vi fortfarande gör är fel."

 

Våldsamma protester

Även protester i Sydney lockade många människor. En av protesterna som hölls i de centrala delarna av staden blev våldsamma efter att poliser ska ha försökt stoppa en man från att tända eld på en Australisk flagga. En polis och en kvinna uppges ha skadats under tumultet och fick föras till sjukhus. 

 

Besvikelse

Premiärministern för delstaten New South Wales, Gladys Berejiklian, kommenterade händelserna och sa till The Guardian att protesterna var en "besvikelse", samtidigt som hon uppmuntrade folk till att inte debattera kring ändringen av nationaldagen på just Australia Day. 

I Cairns rapporterades det att en staty av den brittiska upptäcktsresande kaptenen James Cook hade blivit täckt med en skylt på vilken det stod "förlåt".  

 

Virala uppmaningar

I en undersökning av The Age, har i nuläget över 15 000 personer röstat på frågan om dom skulle vilja flytta Australia Day. Uppemot 10 000 av dom har uttryckt sin vilja att flytta dagen. Under veckan har många klipp delats på sociala medier med uppmaningen att flytta firandet till ett annat datum. Ett av dom klippen publicerades på Facebooksidan GetUp!, som bedriver en ideell organisation för att få fler att kunna hålla politiker ansvariga.