Syriska valarbetare väntar utanför en vallokal.
Syriska valarbetare väntar utanför en vallokal.

Våldet rasar vidare under Syrienval

ANNONS
|

Valet var det första på decennier där flera partier tillåts, och kunde hållas baserat på den nya grundlag som antogs i februari.

Ett tiotal partier hade nominerat totalt över 7000 kandidater till de 250 platserna i det syriska parlamentet. Men de kritiska rösterna är många.

–Allt detta är teater. Kandidaterna är affärsmän och maktens nickedockor, sade en anonym man i Damaskus.

De största oppositionskrafterna vägrade att delta. Bashar al-Haraki, medlem av Syriska nationella rådet, beskrev valet som en "fars som kan läggas till regimens maskerad".

"Normalt liv"

I centrala Damaskus och andra områden där stödet för diktatorn Bashar al-Assad förblir någorlunda solitt märktes valet tydligt genom kampanjaffischer för många kandidater. Statlig tv visade välordnat röstande över hela landet, med folk som fyllde i röstsedlar och lade dem i plastlådor.

ANNONS

En väljare, Rim al-Homsi, i en glest besökt vallokal i huvudstaden sade att hon röstar för att Syrien ska kunna bli ett vanligt, välmående land.

–Jag vill ha ett normalt liv och jag vill ha ett jobb.

Död "kandidat"

På många håll ute i landet var det mer oklart om något val verkligen pågick. I staden Zabadani var motiven för de flesta gatuaffischer som vanligt "martyrer".

"Rösta för er parlamentskandidat, den döde Nour Adnan al-Dalati", skämtade ett anslag med bild på en ihjälskjuten ung man.

I kända oroshärdar som Idlib och Dair al-Zor rapporterades ingen större skillnad jämfört med alla andra våldspräglade dagar.

Brotten mot den FN-stödda vapenvila som inleddes den 12 april är fortsatt många. Enligt Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har totalt mer än 11000 människor dödats, varav de flesta civila.

Syrien har hållit regelbundna val under de senaste 100 åren, men 2012 års parlamentsval är det första med flera partier sedan Hafez al-Assad införde enpartivälde under sitt styre 1970–2000.

Valet har möjliggjorts av reformer som diktatorn Bashar al-Assad lanserade efter det att upproren som kallas "den arabiska våren" under 2011 nådde landet. Den 26 februari i år sade en folkomröstning ja till flerpartidemokrati.

Hela reformprocessen döms av oppositionen och stora delar av omvärlden ut som en charad. Den har inte lett till någon ljusning i det lågintensiva inbördeskrig som sedan ungefär ett år pågår i delar av landet. (TT)

ANNONS