Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Syriska valarbetare väntar utanför en vallokal.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våldet rasar vidare under Syrienval

Liksom folkomröstningen i februari döms måndagens parlamentsval i Syrien ut som ett grymt skämt. Våldet rasar vidare trots den FN-övervakade vapenvilan.

Valet var det första på decennier där flera partier tillåts, och kunde hållas baserat på den nya grundlag som antogs i februari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett tiotal partier hade nominerat totalt över 7 000 kandidater till de 250 platserna i det syriska parlamentet. Men de kritiska rösterna är många.

– Allt detta är teater. Kandidaterna är affärsmän och maktens nickedockor, sade en anonym man i Damaskus.

De största oppositionskrafterna vägrade att delta. Bashar al-Haraki, medlem av Syriska nationella rådet, beskrev valet som en "fars som kan läggas till regimens maskerad".

"Normalt liv"

I centrala Damaskus och andra områden där stödet för diktatorn Bashar al-Assad förblir någorlunda solitt märktes valet tydligt genom kampanjaffischer för många kandidater. Statlig tv visade välordnat röstande över hela landet, med folk som fyllde i röstsedlar och lade dem i plastlådor.

En väljare, Rim al-Homsi, i en glest besökt vallokal i huvudstaden sade att hon röstar för att Syrien ska kunna bli ett vanligt, välmående land.

– Jag vill ha ett normalt liv och jag vill ha ett jobb.

Död "kandidat"

På många håll ute i landet var det mer oklart om något val verkligen pågick. I staden Zabadani var motiven för de flesta gatuaffischer som vanligt "martyrer".

"Rösta för er parlamentskandidat, den döde Nour Adnan al-Dalati", skämtade ett anslag med bild på en ihjälskjuten ung man.

I kända oroshärdar som Idlib och Dair al-Zor rapporterades ingen större skillnad jämfört med alla andra våldspräglade dagar.

Brotten mot den FN-stödda vapenvila som inleddes den 12 april är fortsatt många. Enligt Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har totalt mer än 11 000 människor dödats, varav de flesta civila.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.