Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våldet ökar efter tre

Slagsmål, fylla och andra våldsbrott minskar om krogarna slutar servera alkohol efter tre. Det visar Fredrik Spaks unika studie i den infekterade frågan om krogarnas öppettider.

– Jag ser ett klart samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld, säger alkoholforskaren Fredrik Spak.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som GP har berättat tidigare vill polisen att krogarna stänger senast tre i Göteborg. I dag har flera krogar tillstånd att ha öppet och servera alkohol till fem. Politikerna är inte alls överens om vad som ska gälla i staden.

Därför har alkoholforskaren Fredrik Spak fått i uppdrag att ta fram en rapport som handlar om det finns en koppling mellan folkhälsan och krogarnas öppettider. GP kan redan nu berätta om några av Spaks slutsatser i rapporten som ska presenteras för kommunen under oktober:

• Våldsincidenterna ökar för varje timme som krogarna har öppet. Flest våldsbrott sker mellan ett och fyra och avtar rejält efter fem.

• Ökningen av självrapporterat våld nattetid på helgerna är dubbelt så högt i centrum jämfört med övriga staden.

• En enkät som gjordes bland boende i centrum visade att 56 procent av de svarande upplevde ljudstörningar. Flera uppgav att de hade sömnproblem.

• Kommunen satsar på en omfattande utbildning för krogpersonal i ansvarsfull alkoholservering. Det är tveksamt om den ger någon större effekt på folkhälsan, enligt tidigare forskning.

Fredrik Spak har i sin studie diskuterat frågan kring öppettider med både krögare, före detta svartklubbsägare, polis, tjänstemän och politiker. Klart är att flera intressen krockar, men han tänker inte ge kommunen några råd i den här frågan.

Däremot tycker Fredrik Spak att det är viktigt att inte enbart fokusera på krogarnas öppettider om kommunen på allvar vill göra något åt att förbättra folkhälsan och minska våldsbrotten i centrum. Det handlar bland annat om belysning, högre polisnärvaro, åldersgränser och tätare samarbete mellan krögare, kommun och polis.

– Det gäller att se på den här frågan på ett bredare sätt. Bara för att vi ändrar öppettiderna på krogarna betyder inte det att vi blir av med fylla och slagsmål.

Ett vanligt argument är att om krogarna stänger tre blir det fler svartklubbar i stan. En del menar att det kommer att supas obehindrat utan kontroll där, men det vet man egentligen inte, säger Spak.

En del framför också argumentet att fler kommer att dricka mer under de timmar som de vanliga krogarna har öppet, menar Fredrik Spak.

– Svartklubbssituationen är delvis under kontroll av polisen. Det är sannolikt inte heller så att om krogarna stänger tidigare så kommer våldet att förflyttas till andra tider. Internationella studier visar att det inte blir så.

Argumentet att det blir stökigt när alla krogar stänger samtidigt och folk behöver åka hem bör där-emot diskuteras ordentligt. Fredrik Spak nämner staden Tönsberg i Norge som polis, tjänstemän och politiker i Göteborg har besökt. Där jobbar flera aktörer tillsammans för att kroggästerna ska komma hem säkert. Även krögarna är med och finansierar bussarna. Fredrik Spak tycker att det är ett bra exempel på lyckad samverkan.

Vilken väg politikerna väljer återstår att se.

– Det är en etisk fråga. Är det viktigast att minska alkoholkonsumtionen och våldet eller finns det andra intressen som väger tyngst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.