Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människor tittar in i en plundrad butik i Tunis.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våld och maktspel i Tunisien

Snart två dygn har gått sedan president Zine el Abidine Ben Ali tvingades att ge upp. Folkets vrede drev landets härskare sedan 23 år på flykt utomlands.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Revolten i Tunisien är det första folkliga uppror som lyckats avsätta en president i Arabvärlden, säger Amr Hamzawy, en Beirut-baserad Mellanösternanalytiker.

-Det kan bli en inspirationskälla för resten av arabvärlden, fortsätter han.

På söndagen greps den störtade tunisiske presidenten Ben Alis säkerhetschef, anklagad för att ha konspirerat mot den nordafrikanska landets nya ledning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Han kommer att ställas inför rätta för att ha underblåst våld och hotat landets säkerhet, enligt statlig tunisisk tv.

Poliser och militärer försöker nu förhindra att ett hotande kaos bryter ut i landet. Ett spänt lugn rådde åter i Tunis på söndagen, rapporterar AFP. Vissa kaféer öppnade igen i stadens centrum, men arménärvaron var stor.

Under natten förekom skottlossning, trots utegångsförbudet.

Stridsvagnar är utposterade i Tunis på söndagen och soldater vaktar offentliga byggnader, men invånare säger att de börjar känna sig säkrare.

– I går kväll satte vi upp vägspärrar runt våra stadsdelar och kontrollerade bilar. Nu håller vi på och tar bort vägspärrarna och livet återgår till det normala, sade en man vid namn Imed i förorten Intilaka till Reuters.

På söndag eftermiddag utbröt dock skottlossning mellan polis och ett ej identifierat gäng utanför oppositionens huvudkontor i Tunis, rapporterade oppositionskällor.

På söndagen avled också en fransk nyhetsfotograf efter att ha träffats av en tårgasgranat i huvudet under kravaller i fredags, rapporterar AFP.

Samlingsregering

Samtidigt börjar landets nya ledarskap att dra upp riktlinjerna för politiska reformer.

Tunisiens tillfälliga ledare har lovat genomgripande reformer, och på söndagen fortsätter premiärministern Mohammed Ghannouchi att diskutera vilka som ska ingå i en nationell samlingsregering. Dess viktigaste uppgift blir att arrangera demokratiska val.

Ghannouchi mötte oppositionsledare på lördagen. På söndagen väntade samtal med samtliga tillåtna politiska partier. Flera oppositionspolitiker sade att de ska möta premiärminister Ghannouchi under söndagen, till exempel Ahmed Ibrahim, ledare för partiet Ettajdid, och Maya Jribim ledare för Demokratiska progressiva partiet (PDP).

Två partier som var förbjudna under Ben Ali – kommunistpartiet och islamistpartiet Ennahdha – är inte inbjudna till dialogen. Men Ennahdhas ledare Rached Ghannouchi, som lever i exil i London, har sagt att han nu tänker återvända till hemlandet.

Parlamentets förre talman, den 78-årige Foued Mebazaa, har svurits in som tillfällig president. Han har lovat att valen ska hållas inom två månader.

Det återstår att se om löftena kan bidra till att stoppa plundringar, våld och anlagda bränder som skakat Tunisien sedan Ben Ali jagades på flykt sent i fredags kväll.

Dussintals människor har fått sätta livet till under protesterna som tvingade honom att lämna makten.

Jasminrevolutionen

Demonstrationerna startade försiktigt förra månaden och växte gradvis till en folklig massrörelse mot arbetslöshet, fattigdom och en korrumperad elit.

På många håll i världen fortsätter firandet av att Ben Ali störtats i vad som på internet döpts till Jasminrevolutionen. Vintriga gator i Montreal intogs på lördagen av fler än 1 000 exiltunisier. Många viftade med sitt hemlands röd-vita flaggor och sjöng nationalsången.

Achour Ghrib har framfört den många gånger under sportevenemang, men nu var det annorlunda.

-Det är första gången jag sjunger den på det här sättet; det är första gången jag känner att jag är tunisier, säger Ghrib som flyttade till Kanada för bara drygt ett år sedan.