Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våga ta beslut om Södra Gårda

Om en majoritet av stadens politiker fortsatt vägrar hjälpa hyresgästerna i Södra Gårda till ett nytt boende, föreslår vi att de boende i Gårda får friköpa sina lägenheter och bilda bostadsrättsförening för en krona per lägenhet och själva rusta upp dem, skriver Martin Wannholt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De förfallna bostäderna i Gårda har återigen hamnat i rampljuset. I 40 år har de fått stå i väntan på rivning, men på målsnöret har de hela tiden klarat sig. Under tiden har underhållet varit minimalt. Rötan och fuktskadorna är omfattande och fönstren riskerar att ramla ned på gatan. Hela kvarteret håller bokstavligen på att falla sönder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Var ska pengarna komma ifrån?

Akuta åtgärder kommer att utföras, men att brandsäkra och fästa fönster är bara en liten del av vad som krävs. Det kan handla om hundratals miljoner kronor i upprustning endast för att uppnå Lägsta Godtagbara Standard (LGS), och frågan är var de pengarna ska komma ifrån. Ska hyresgäster i kommunala Familjebostäder få höjd hyra för att subventionera boende i Gårda? Ska pengarna tas från skola eller barnomsorg till Fastighetskontoret?

Flera av 1960-talets rivningar var onödiga, och det är lätt att stämma in i bevarandekören för Södra Gårda. Hittills har dock ingen bevarandepolitiker kommit med något konkret och realistiskt förslag.

Bostäderna strider mot plan, är utsatta för buller, luftföroreningar och risk för farligt gods. Vidare finns allvarliga fukt- och rötskador. Många av lägenheterna saknar varmvatten och delar våtutrymme i källaren.

Samtliga bevarandepolitiker har låtit förfallet fortgå utan hänsyn till människors risk, som ökar för varje dag. Kommunfullmäktiges beslut om miljömål för god bebyggd miljö samt barnperspektivet gäller tydligen inte i Gårda.

Från Nya Moderaterna i Göteborg gör vi vårt yttersta för att driva på bostadsbyggandet i Göteborg. Det behövs mycket mer av alla upplåtelseformer, men efter 18 år med rödgrön majoritet är bostadsmarknaden ideologiskt söndertrasad i Göteborg. Genom att som vi moderater, tillåta mer av allt utifrån människors önskemål, skapas flyttkedjor som friställer även billiga hyresrätter. Alla upplåtelseformer behövs i hela staden, de fyller en viktig funktion för människors möjlighet till ett gott liv. Arbetslinjen, jobbskatteavdrag samt riktade bostadsbidrag är också avgörande för att stärka människor i deras val av boende.

Stadens miljöfarligaste bostäder

Vår linje är att generöst hjälpa de boende att flytta, för att sedan kunna riva Göteborgs stads miljöfarligaste bostäder. Om en majoritet av stadens politiker fortsatt vägrar hjälpa hyresgästerna till ett nytt boende, föreslår vi att de boende i Gårda får friköpa sina lägenheter och bilda bostadsrättsförening (en krona per lägenhet + parkeringsarrende?). Då möjliggörs kvarboende till en betydligt lägre kostnad.

De boende kan på allvar få igång en egenrenovering i en ny bostadsrättsförening – med uthålliga rot-avdrag under Alliansregeringen. Skulle detta ske förutsätter vi från moderat håll att stadens alla bevarandepolitiker, som vägrat lägga en endaste krona på underhåll och säkerhet, ställer upp för bostadsrättsföreningen.

Penygången en mild västanfläkt

Om kommunen skulle stå för upprustningen skulle standardhöjningen bli minst enligt LGS. Hyrorna skulle sättas därefter, vilket innebär höjningar på hundratals procent i hyra per lägenhet.

Protesterna som förs på liknande tema kring Pennygången, där jag personligen är engagerad, skulle då framstå som en mild västanfläkt. Är Gårda boendeförening villig att ta det ansvar som ett friköp och en sparsam renovering av bostäderna kommer att innebära?

Göteborgs stad är full av möjligheter och vi bejakar dem. Det viktiga är att ett långsiktigt beslut fattas och att vi som ledande politiker tar ansvar.

Martin Wannholt (M)

kommunalråd Göteborgs kommunstyrelse

vice ordförande fastighetsnämnden