Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västtrafik förvånas över cykelsamarbete

Västtrafik togs på sängen av beskedet att busskort kan användas för att låna cyklar i Göteborg. Företaget kände inte till att Styr & ställ inför den möjligheten redan i år.

I går beskrev det franska företaget JC Decaux för GP hur kollektivtrafikresenärer redan från 1 april kan använda sitt Västtrafikkort för att låna kommunens lånecyklar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Företaget, som sköter Styr & ställ åt Göteborgs stad, framhöll nyheten som en teknisk lösning för att göra cykellånen smidigare. Målet är att antalet sålda abonnemang ska fördubblas, från drygt 20 000 förra året till 40 000 i år.

Ett år för tidigt

Tanken är att Västtrafikkortet registreras i samband med att man tecknar abonnemang på Styr & ställ:s hemsida. Sedan är det bara att ta med busskortet när man vill hämta ut en cykel.

Men nyheten lanserades minst ett år för tidigt. Åtminstone enligt Västtrafik, som meddelar att bolaget bara haft ett enda möte med JC Decaux. Som hastigast berördes frågan om ett eventuellt gemensamt pilotprojekt nästa år.

- Vi blev tagna på sängen. Det kom som en överraskning för oss när vi läste GP, säger Kristian Lans, informationschef på Västtrafik.

Information på hemsida

Han betonar att idén är jättebra, men tycker det är alldeles för tidigt att utlova något samarbete. Först måste det finnas ett avtal och därefter krävs ordentlig information till resenärerna, menar han.

Men JC Decaux håller fast vid sitt beslut.

- Instruktioner till allmänheten kommer att läggas ut på vår hemsida, säger Carina Herly, informationschef vid JC Decaux.

Enligt företagets tekniske chef Mikael Nilsson behöver inte de båda systemen integreras. Hur mycket pengar som busskortet laddats med saknar därför betydelse.

Fortsätta dialogen

- Abonnemanget hos Styr & ställ måste fortfarande betalas till oss. Nyheten för i år är att Västtrafikkortet kan användas vid uthämtning av cyklar, säger han.

Och Västtrafik har bara att acceptera fullbordat faktum:

- Vi får fortsätta dialogen med JC Deacaux så att det här blir så bra som möjligt. Vår oro gäller främst de problem som kan uppstå när våra kunder frågar och vår personal inte känner till samarbetet, säger Kristian Lans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.