Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Väst- och arabstater i Libyenaktion

Parismötet har enats om att Libyens civila ska skyddas i enlighet med FN:s resolution, meddelade Frankrikes president Nicolas Sarkozy på lördagen. Franska plan är redo, sade han och lät förstå att insatser påbörjats.

Franska Rafale-plan rapporterades redan ha genomfört överflygningar över hela Libyen under dagen. En fransk militärkälla uppgav att det var fråga om rekognoscering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Franska plan ska också sent på eftermiddagen ha setts över staden Benghazi, men uppgifterna om vad de utfört för uppdrag var inte entydiga.

I rebellfästet Benghazi hade Muammar Gaddafis styrkor trängt in tidigt på lördagen och öppnat eld i centrum. Ett stridsflygplan sköts ner – enligt Gaddafimotståndarna var det ett av rebellägrets plan. Södra Benghazi ska ha utsatts för minst två flyganfall och väster om staden förekom artilleribeskjutning.

Rop på hjälp

Rebellerna som försvarar Benghazi sade att de anfallits av Gaddafis styrkor utanför staden och retirerade mot centrum.

– Stridsflygplan bombade vägen till flygplatsen och det har förekommit luftangrepp i Abu Hadi-distriktet, sade en sjukhuskälla. Söder om staden föll bomberna oavbrutet.

– De har gått in i Benghazi från väster. Var är västmakterna? De sade att de kunde slå till inom timmar, sade Khalid al-Sayeh, militär talesman för rebellerna.

En medlem av oppositionens nationella övergångsråd, som styr motståndet från Benghazi, sade på förmiddagen via telefon till TT att situationen var akut och att antalet civila dödsoffer steg snabbt.

– I första hand måste vi ha hjälp med skydd för civila och luftattacker mot Gaddafi, sade han.

Några timmar senare rapporterades att tusentals människor var på flykt österut från Benghazi.

Från flera platser kom uppgifter om att oppositionen var ansatt. I Misrata 20 mil öster om Tripoli sade stadsbor att regimen placerat ut prickskyttar. Stadens sjukhus hade slut på bedövningsmedel och kunde inte operera skadade. Vattenförsörjningen till Misrata var avskuren.

– Vi är rädda, och vi är ensamma, sade en Misratabo till Reuters.

Mänskliga sköldar

Libyens statliga nyhetsbyrå Jana uppgav för sin del att Gaddafistyrkor anfallits väster om Benghazi och regeringens talesman försäkrade att inga angrepp mot själva staden förekommit. Libyen bad också FN att sända observatörer för att övervaka den vapenvila som regeringen säger sig ha utlyst.

Gaddafi lät dessutom hälsa USA:s president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, den brittiske premiärministern David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att de "kommer att ångra" sin inblandning.

Jana uppgav också att folkskaror var på väg att samlas för att agera mänskliga sköldar på platser som kan bli föremål för militära operationer från utlandet.

Besked om vilka länder som verkligen ska agera militärt mot Libyen saknades ännu vid 17-tiden på lördagen. De arabländer som deltog i Parismötet var enligt diplomater Jordanien, Marocko, Qatar och Förenade arabemiraten, men hur de ska agera hade inte meddelats.

Tyskland deltar inte i de militära insatserna, sade förbundskansler Angela Merkel.

Inom militäralliansen Nato fortsätter överläggningar om krisen även under söndagen, hette det.

Fem franska plan

Fem franska plan har hittills satts in i insatserna för att upprätthålla ett flygförbud i Libyen – två Rafale, två Mirage och ett Awacs-plan, uppger en fransk militärkälla för Reuters. Rafale och Mirage är stridsflygplan, medan Awacs är ett övervakningsplan.

Sarkozy sade i anslutning till sitt anförande i Paris att franska plan redan hindrar

USA:s president Barack Obama, som uttalar sig under ett besök i Brasilien, säger att "vår koalition är redo att agera"

Afrikanska unionen (AU) sänder en delegation till Libyens huvudstad Tripoli på söndagen, rapporterar AFP från Mauretanien där AU:s Libyenkommitté sammanträtt under lördagen.

Från Gaddafimotståndarna i Benghazi finns inga färska uppgifter om läget i staden.

USA:s president Barack Obama, som uttalar sig under ett besök i Brasilien, säger att "vår koalition är redo att agera".

I Bryssel håller militäralliansen Nato överläggningar om Libyenkrisen. Militärattachéer och ambassadörer från de 28 medlemsländerna är på plats. Samtalen ska fortsätta under söndagen, hette det.

En internationell talesperson för och medlem av den libyska oppositionens nationella övergångsråd, som styr motståndet från Benghazi, säger på telefon till TT att situationen är akut. Han uppger att diktatorn Muammar Gaddafis styrkor nu angriper Benghazi både med flyg och med marktrupper och att antalet civila dödsoffer snabbt stiger.

Han säger att Gaddafi tydligt bryter mot FN:s resolution och att allt tal om eldupphör och godkännande av dialog var en lögn för att lura omvärlden:

-På marken, i verkligheten, är det helt annorlunda.

Han säger att omvärlden nu måste handla snabbt för att stoppa ett blodbad i Benghazi.

-Vi vill se att resolutionen följs. I första hand måste vi ha hjälp med skydd för civila och luftattacker mot Gaddafi, säger han.

Gaddafis styrkor trängde tidigt i dag in i Benghazi och öppnade eld i statens centrum. Ett av rebellernas stridsflygplan sköts ner.

Samtidigt meddelade den statliga nyhetsbyrån Jana att Gaddafis väpnade styrkor anfallits väster om Benghazi och regeringens talesman försäkrade att inga angrepp mot Benghazi förekommit.

Från Misrata 20 mil öster om Tripoli i Libyen kommer olika uppgifter om vad som pågår. Enligt stadsbor hade regimen placerat ut prickskyttar på hustaken.

Det fanns uppgifter om sju dödsoffer.

Stadens sjukhus har slut på bedövningsmedel och kan inte operera skadade.

Explosioner, troligen granater som detonerade, hade hörts under morgonen men beskjutningen var inte lika kraftig som i fredags.

Vattenförsörjningen till staden var avskuren.

-Vi är rädda, och vi är ensamma, sade en Misrata-bo till Reuters via telefon.

Även i staden al-Zintan i väster pågår strider enligt vad en rebelltalesman uppger för tv-kanalen al-Arabiyya.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.