Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Välkommen upp på barrikaderna, Flyborg!

På GP Debatt den 9 juni uppmanar Eva Flyborg (FP) oss att kämpa mot det kontantlösa samhället. Vi delar hennes farhågor. Dock faller hon på sina egna handlingar, skriver bland andra Marie Axelsson, Piratpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje kortbetalning lämnar efter sig en kort notering i en digital loggbok, ett elektroniskt spår, om vad vi har gjort, och var vi har gjort det. Må det handla om kärleksromaner, politiska tidskrifter eller matvaror. Det gör ingen skillnad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om det inte finns något sätt att betala för saker anonymt, som genom kontanter, betyder det att alla våra transaktioner per definition kommer vara identifierade. En sådan betalning är då inte längre bara en affär mellan dig och butiken. Även en tredje part är inblandad, kortföretaget. Information om konsumtionsvanor är självklart värdefull för oskyldig riktad reklam men det är samtidigt information som, in i minsta detalj, beskriver ditt privatliv. Lite tillspetsat kan man ställa frågan: Är du beredd att ge upp ditt privatliv för riktad reklam?

I korthet håller vi med andra ord med Flyborg om att ett kontantlöst samhälle riskerar att vara problematiskt ur ett integritetsperspektiv.

Gör detta folkpartiet trovärdigt i integritetsfrågor? Tänk på att det är valtider, och att Eva Flyborg röstade "Ja" till FRA-lagen inte bara en, utan två gånger.

Denna FRA-lag har fallit ifrån vardagsdiskussionen. Vi får inte glömma bort att den de facto innebär att varje e-post du skickar potentiellt läses av en statlig myndighet - alldeles oavsett om du är misstänkt för brott eller ej. Präster, läkare och terapeuter bör i dagens Sverige hitta betydligt säkrare sätt att kommunicera med människor än via vår moderna form av brev. Flyborg anser att detta är ett försumbart problem, i jämförelse med risken för kartläggning av alla våra penningtransaktioner.

Vi önskar påminna Eva Flyborg om hennes partikamrat EU-kommissionär Cecilia Malmström. För närvarande förhandlar Malmström med USA kring ett nytt swift-avtal. Cecilia Malmström vill att alla banktransaktioner skickas till USA. Swift får därmed potentialen att missgynna hela Europas ekonomi. Genom att USA får tillgång till information kring hur europeiska företag flyttar pengar via swift ger det inte bara amerikanska företag konkurrensfördelar, det riskerar även våra privatliv. Våra privata banktransaktioner kommer då att aktivt övervakas av USA.

Vi inom Piratpartiet är en av de drivande krafterna i arbetet att stoppa swift-avtalet som Eva Flyborgs partikamrat Cecilia Malmström försöker få igenom. Om det visar sig omöjligt, jobbar vi för en variant där endast misstänktas banktransaktioner kan skickas till USA.

Om Eva Flyborg menar allvar när hon talar om att skydda våra privatliv vad gäller ekonomiska transaktioner uppmuntrar vi henne att som riksdagsledamot visa det. Till exempel genom att driva frågan i sitt parti och i sin riksdagsgrupp.

I den nytillträdda riksdagen efter höstens val hoppas vi kunna understödja Eva Flyborg i det arbetet.

Marie Axelsson

Kalle Vedin

Olof Bjarnason

riksdagskandidater för Piratpartiet