Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ronny Bengtsson lastar svenska äpplen i Partihallarna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Välj och vraka bland svenska äpplen

Det svenska äpplet mår bra. Sorterna blir fler och härdigare och kunderna är på bettet.

Det är ett bra år för det svenska äpplet, säger Ronny Bengtsson på grossisten Hebe Frukt & grönt när vi står i kallagret i Partihallarna. Hebe har 17 sorter på dagens lista. Aroma, Discovery, Alice. Hälften av äpplena som säljs under året är svenska.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ronny Bengtsson uppskattar att 90 procent av dem kommer från Skåne och Blekinge.

Nu är äpplets glansperiod. Snart nog kommer citrusen söderifrån och breder ut sig i fruktdisken.

- De svenska odlarna har vässat sig, dåliga sorter har gallrats ut och lagringen har blivit bättre, säger Anita Jansson. Hennes farfar, Herbert, startade företaget. Sonen döptes till Bert.

Ronny Bengtsson tycker att kunderna är engagerade och frågvisa när han är ute i butikerna. Om när olika sorter kommer, äpplen som funkar för allergiker, vilket som är bäst för en paj. Många handlare travar upp vaniljsåsen intill de svenska äpplena. Det sker aldrig med de utländska äpplena, säger han.

Populärast och i en egen division är Ingrid Marie och Aroma, följda av Discovery, Cox orange, Alice och Transparente blanche. En riktig bubblare är Frida, som skördas under hösten men är grymt hållbar och efter lagring i kalla och syrefattiga lagerlokaler kan säljas ända fram i april.

Cox pomona och Collina är också tåliga och därför vanliga som ekologiska äpplen. De ekologiska odlingarna besprutas inte med kemiska bekämpningsmedel. Ogräs bekämpas mekaniskt, och i stället för kemiska bekämpningsmedel är ekoodlarna hänvisade till främst biologiska metoder.

Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, tycker att fler producenter borde ställa om till eko. Svenska äpplen är den mest besprutade grödan i Sverige per hektar. Inte konstigt, då äppelodlingar har stora problem med skadegörare som mögel, virus och insekter.

- Många konsumenter vill ha svenskt och eko, men det är svårt att få tag på, säger Emelie Hansson.

Ronny Bengtsson och Anita Jansson tycker att efterfrågan på ekologiska äpplen är "så där" stor.

Jag ber Ronny Bengtsson om ett kundtips från experten.

- Prova nytt. Och be att få smaka. Det finns så många nya sorter.

11 svenska äpplen i höst

Aroma. Dominant. Skånes landskapsäpple.

Säsong: September-november.

Karaktär: Dessertäpple. Ganska oömt. Sprött gulvitt fruktkött. Angenäm syra och arom.

Historia: Framtaget i Balsgård i Skåne genom en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa gjord 1947. Började säljas 1973.

Collina. Holländsk skönhet.

Säsong: September.

Karaktär: Lite ömtålig, men också motståndskraftig mot vissa sjukdomar och därför vanlig i ekologiska odlingar. Kraftig sötma, krispig, svagt syrlig. Tidigt sommaräpple.

Historia: Holländsk korsning av Priscilla och Elstar.

Discovery. Kallas också Rödnos.

Säsong: Augusti-oktober.

Karaktär: Friskt söt, aromatisk. Fast och vitt/vitrosa fruktkött. Gott dessertäpple, bra i sallad.

Historia: Brittisk 60-talskorsning.

Gul Gravensteiner. Klassiker.

Säsong: September-tidig december.

Karaktär: Stor och guldgul, fin arom, syrlig söt smak. Läckert dessertäpple, fint i matlagning och sallad.

Historia: Något oklar. Gammal sort. Tros härstamma från slottet Gravenstein, dit italienska ympkvistar av Ville Blanc förts på 1600-talet.

Katja. Ung och populär.

Säsong: September-november.

Karaktär: Försiktigt syrligt, grönvitt och saftigt fruktkött. Gott dessertäpple.

Historia: Korsning från Balsgård i Skåne av de två brittiska äpplena James Grieve och Worcester Parmän. Började säljas 1968.

Mio. Efter Astrid Lindgrens roman.

Säsong: September-oktober.

Karaktär: Vitrosa och ganska löst fruktkött, smaken söt och mild. Ätäpple, men kan brukas i matlagning.

Historia: Svensk korsning av Worcester Parmän och Oranie. Uppkallas efter Astrid LIndgrens roman Mio, min Mio.

Röd Gravensteiner. "Äpplets Rolls Royce".

Säsong: September-tidig december.

Karaktär: Finfin dessertfrukt med gult och ganska fast fruktkött. Väldoftande. Perfekt i matlagning, sallader, pajer.

Historia: Härstammar från slottet Gravenstein i Schleswig. Kom till Sverige i slutet av 1600-talet.

Signe Tillisch. Klassiker. Gammeldansk.

Säsong: Oktober-november.

Karaktär: Gul- eller grönvitt fruktkött, ganska löst och saftigt. Sött, svagt syrligt med fin arom. God dessertfrukt, passar fint i mat och paj.

Historia: Danskt äpple, uppkallat efter odlaren greve Tillisch dotter. Sorten började spridas 1889.

Summer Red. Ung kanadensare.

Säsong: September-november.

Karaktär: Vitt, saftigt och krispigt fruktkött. Sött, lätt vinsyrligt, bärigt. Dessertäpple bra i sallad, dessert och bak.

Historia: Korsning från Kanada 1964 av McIntosh och Golden Delicious.

Sunrise. Bubblare

Säsong: Slutet av september.

Karaktär: Sött, saftigt och krispigt sommaräpple. På frammarsch.

Historia: Korsning mellan McIntosh och Golden Delicious.

Åkerö. Klassiker

Säsong: Oktober-december.

Karaktär: Gulvitt och fast fruktkött, sött, milt och aromatiskt.

Historia: Från Åkerö säteri i Södermanland. Moderträdet – som nästan strök med på 1880-talet, men hämtade sig – uppges vara minst 300 år och troligen ditfört från Nederländerna.

Källor: Hebe/Nationalencyklopedin/Äppelriket

Fler svenska äpplen

Alice. 50-talsäpple. Vitt, mjukt och sötsyrligt. (Aug-okt)

Belle de Boskoop. Holländsk härkomst. Spreds på 1800-talet. Bra i mat. (Okt-april)

Bellida. Ny. Korsning av Idared och Elstar. Stort, saftigt och sött. Lagringståligt vinteräpple. (Okt)

Cortland. Invandrad från USA till Alnarp runt 1920. Fin dessert och fruktsallad. (Okt-febr)

Cox Orange. Kändis. Lite päronsmak. Fin arom. Bra i dessert och sallad. (Nov-jan)

Cox Pomona. Matäpple, bra till sallad, paj, kakor och grytor. Söt, syrlig. (Okt-nov)

Delcorf. Ursprungligen från Frankrike. Saftigt och krispigt, sött med lätt syra. (Sept)

Elise. Hyggligt ny korsning. Hårt och saftigt fruktkött med rejäl syra. (Feb-mars)

Frida. Nykomling, fast, krispigt, syrligt. (Okt-mars)

Gloster. Krispigt, saftigt. I skalat skick mer allergikervänligt än andra äpplen. (Nov-mars)

Ingrid Marie. Klassiker. Startade sin väg på Vestfyn i Danmark runt 1910. (Nov-febr)

James Grieve. Gammal sort med naturligt fruktvax. Saftigt, sött och med speciell arom.
(Sept-okt)

Jonagored. Korsning (Jonathan, Golden Delicious och Red Delicious). Dessertäpple (Nov-feb)

Julyred. Tidigt mogen. Smakrikt med inslag av boysenbär. (Mitten av aug)

Kim. Korsning från Balsgård med rötter i Cortland och Ingrid Marie. Främst dessertfrukt. (Dec-feb)

Melba. Moderäpple McIntosh. Söt, syrlig, god arom. Kortlivat. Ät- och kösäpple. (Sept)

Nanna. Ursprung Norge. Korsning (Katja och Buckley Giant). Tidigt, aromatiskt sommaräpple. (Aug)

Piros. Korsning av Helios och Apollo. Söt med balanserad syra och arom. (Sept)

Piruette. Ganska ny korsning, från Tjeckien. Krispigt, saftigt. Hållbart. (Sept-april/mars)

Raike. Kandensisk sort som odlats länge i Finland. Mild, söt, lite syra.

Rubinola. Tjeckien igen. C-vitaminrik. Motståndskraftig, syrlig smak. (Okt-april)

Santana. Holländsk utveckling. Uppges vara allergikervänligt. Doft- och smakrik.

Transparente Blanche. Gammal sort (1800-tal). Mos- och krämfavorit. (Aug-sept)

Vanda. Tjeckisk härkomst. Sötsyrlig. Kort period. Lämplig för must och mos. (Okt)

Worchester. Brittiska anfäder. Söt och aromatisk. (Sept)

Mer om svenska äpplen

Odlingen av äpplen och päron har skjutit i höjden. De senaste fem åren har de svenska äppelträden ökat med 31 procent, enligt statistik från Jordbruksverket. 2012 bestod de svenska äppelodlingarna av över 2,5 miljoner träd.

Ingrid Marie och Aroma dominerar fortfarande, men lagringståligare äpplen ökar och kan ge oss svenska äpplen långt in på våren: till exempel Frida, Rubinola, Santana, Sunrise, Gloster och Rubinstar.

Äpplen är den mest besprutade grödan i Sverige per hektar. 95 procent av äppelarealen besprutas mot svamp, insekter eller ogräs.

(SCB/Livsmedelsverket/Kemikalieinsepktionen: Växtskyddsmedel i jord- och trädgårdsbruket)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.