Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vägvalets åsikter spretar

Kandidaterna på Vägvalets kommunlista har åsikter som spretar åt alla håll. Det visar GP:s genomgång. Men enligt avhopparen Carl Ek genomsyras partiet av högerliberala vindar.

På måndagen publicerades GP:s Sifoundersökning som visade att nybildade Vägvalet får fyra procent av göteborgarnas röster. Det betyder att partiet kommer in i kommunfullmäktige och kan få en vågmästarroll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tillhör inget block

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou har tidigare påpekat att partiet inte sysslar med blockpolitik.

- Vi är varken höger eller vänster och vill inte tillhöra något block.

En rundringning som GP gjort till samtliga kandidater på kommunlistan visar att många inte vill ta ställning i frågan om vilket block de vill stödja. Av dem som svarar finns dock ett starkare stöd för alliansen.

- Jag tycker alliansen eftersom det behövs ett maktskifte i Göteborg. Men det här är enbart min privata åsikt, säger Oded Meiri som kandiderar till fullmäktige.

Tydlig högerriktning?

I dag samarbetar Vägvalet med Sjukvårdspartiet som kandiderar till regionvalet. Initiativtagare till samarbetet är Carl Ek, före detta partisekreterare för Sjukvårdspartiet. Han var också en av frontfigurerna i Vägvalet under en kort period, men hoppade av båda partierna i protest.

- Det skedde en del ideologiska vändningar i en allt för tydlig högerriktning som jag inte kunde stå för. Då det gäller Vägvalet gick man in och fokuserade på infrastruktur, skatter och ekonomi. Det finns inget som helst intresse för vardagsfrågor.

När GP ställer frågor som rör skola, äldreomsorg och bostäder väljer en förkrossande majoritet av kandidaterna att svara antingen vet ej eller att passa (se grafik). Vägvalet har medvetet bestämt att inte ha något partipolitiskt program. I stället svarar många att man sätter sig in fler frågor om partiet får mandat i fullmäktige. I valrörelsen fokuserar partiet enbart på nej till trängselskatt.

"Det känns lite fattigt"

Något som Lennart Ludvigsson, Sjukvårdspartiets toppkandidat och fjärde namn på Vägvalets kommunlista, tycker är ett problem.

- Vägvalet har inte så mycket mer att komma med än trängselskatten. Det känns lite fattigt, säger han.

Lennart Ludvigsson tror att han hoppar av Vägvalet om partiet kommer in i fullmäktige.

Men varför gick du med på att kandidera för Vägvalet?

- Ja, det kan man fråga sig. Jag kände väl ett tryck från folk och alla som är med är väldigt trevliga.

Måste få en chans

Theo Papaioannou anser att partiet måste få en chans att sätta sig in i mer i kommunpolitiken innan kandidaterna pressas på svar.

- Vi vill inte på något sätt vara en bromskloss. Om vi kommer in i fullmäktige tar vi ansvar för övriga frågor också.

Flera kandidater som GP talat med är övertygade om att de kan sätta stopp för vägtullar i Göteborg. Målet är en folkomröstning. Att beslutet om trängselskatt har klubbats igenom på alla nivåer – från kommun till regering och riksdag – verkar inte vara något hinder.

Hur ska ni konkret kunna påverka att det inte blir vägtullar?

- Det finns politiker som är av samma åsikt som oss, men partistyrelserna låter inte dem komma fram. När vi kommer in blir vi fler som slåss för en förändring. Det finns delprojekt där beslutet ännu inte är fattade. Där har vi chans att påverka.

Att avhoppade Carl Ek har synpunkter på Vägvalet är inget som Theo Papaioannou vill diskutera.

- Det får stå för honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.