Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vägval för Centern?

Partiledarvalet på stämman i höst avgör Centerpartiets framtid.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det var en lugn och glad Maud Olofsson som på fredagseftermiddagen meddelade att hon inte ställer upp för omval till partiledare vid Centerns partistämma i Åre i september.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beskedet var om inte väntat, så i alla fall inte särskilt förvånande. Olofsson har lett Centerpartiet i över tio år och är den av partiledarna i som suttit längst vid makten. Hon har lett sitt parti genom tre riksdagsval och förvandlat Centern till ett modern liberalt parti och en pålitlig allianspartner.

Olofssons kanske allra viktigaste bidrag är klimat- och energiöverenskommelsen vilken innebar att Centerpartiet släppte sitt hårdnackade motstånd mot kärnkraft. I stället anammades en mer verklighetsanknuten syn på energipolitik som därmed möjliggjorde ett fruktbart samarbete med de andra borgerliga partierna i dessa frågor. För denna omsvängning har Maud Olofsson fått ta mycket kritik. Såväl internt som externt.

Men är det något som kännetecknar en god politiker så är det förmågan att ta in ny fakta och omvärdera sina ställningstaganden allteftersom verkligheten förändras.

Ett annat klokt beslut av Olofsson var just att avgå vid årets partistämma. Det ger efterträdaren bästa möjliga förutsättningar att etablera sig på posten som centerledare och alliansföreträdare innan det är dags att återigen ge sig in i striden om regeringsmakten.

Vem denna efterträdare blir är inte helt lätt att säga. De namn som oftast nämns är IT- och regionminister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson. Hatt har under många år arbetat nära Maud Olofsson och sägs vara dennas favorit.

Johansson är ung, begåvad och en briljant retoriker. Många centerpartister – framförallt de mer liberalt inriktade i storstadsområdena – ser henne som partiets självklara framtidshopp. Samtidigt finns de som värnar om partiets rötter och vill se en mer klassisk centerpolitiker som landsbygdsminister Eskil Erlandsson på partiledarposten.

Oavsett vem det blir är det tydligt att när Centerpartiet nästa gång väljer ordförande väljer de också framtida identitet. Det skall bli spännande att se vilken det blir.

$1