Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En vägglus i färd med att suga blod.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vägglöss i SJ-sovvagn

En passagerare på ett av SJ:s nattåg upptäckte att han hade sällskap av vägglös i sovkupén. Enligt Anticimex är det inte första gången som vägglöss tar tåget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En man som åkte nattåg från Älvsbyn till Göteborg i onsdags stötte på vägglöss i sovkupén.

-När jag släckt lampan för att sova kände jag hur det började att klia efter några minuter. Jag tände lampan och såg flera löss på min kudde, säger Muhammad Arsalan till Norrländska Socialdemokraten.

Thelma Henrysson, presskommunikatör på SJ säger att de direkt tog hand om vagnarna där vägglössen påträffades.

– Vi tog genast in vagnarna för att sanera dem och det är gjort nu.

Enligt Henrysson är det ovanligt med vägglöss i tågvagnar, även om det har förekommit enstaka gånger tidigare. Hon säger att vägglöss inte är något problem för just sovvagnar och att resenärer inte behöver oroa sig.

Själv skulle hon inte vilja stöta på de små blodsugarna på en resa.

– Jag tycker att kryp är jätteäckliga, det tror jag att de flesta gör.

Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, säger att det inte är första gången som vägglöss bygger bo i tågvagnar.

Han säger att det inte är helt ovanligt, och vägglössen trivs bra där människor sover tillfälligt.

-Vägglöss är parasiter som lever på människor. När de är mätta och belåtna kryper de tillbaka in i platserna där de lever på dagen.

Lössen, som egentligen inte är löss utan skinnbaggar, följer dessutom gärna med i vårt bagage och det är ofta så de sprids. Vi bär själva med de ovälkomna fripassagerarna hem, och då följer besvären med dit också.

Vägglössen på tåget beror enligt Jan Jungerstam inte på bristande städning eller hygien och han kallar det en ren tillfällighet:

-Vem som helst kan råka ut för vägglöss och ha oturen att få med sig dem hem. Det är absolut inte märkligt att det händer i och med att vägglöss är väldigt vanliga insekter, det är ett stort problem i samhället.

Sven Jeppsson, platschef på Anticimex i Stockholm, säger att vägglöss är ett växande problem. I Sverige är det främst storstäderna som drabbas när vi reser allt mer och bor tillfälligt på hotell eller vandrarhem. Vägglössen följer med oss på våra resor men stannar också kvar där vi bott.

– Vägglusen lever med oss, och av oss. Vi är deras mat, säger han.

Men hotellägare och andra vars affärsverksamheter kan drabbas vill sällan prata om krypen. Sven Jeppsson säger att ingen vill prata om att man har vägglöss för att det kan skrämma bort kunder.

– Det är ett problem som man vill bli av med snabbt och inte flagga för att man har.

Stefan Lundin, chefsjurist på Sveriges hotell- och restaurangföretagare, säger sig tro att branschen har fungerande sätt att bekämpa vägglöss. Han tror att problemen i dag inte är större än att företagen kan hantera dem när de uppstår.

– Men om det här är något som skulle växa och bli ett stort problem är det klart att vi som bransch kommer se till att det blir åtgärder mot det, säger han.