Demonstranter i Tunis, med Maya Jeridi från oppositionspartiet PDP i spetsen.
Demonstranter i Tunis, med Maya Jeridi från oppositionspartiet PDP i spetsen.

Världen önskar demokrati i Tunisien

ANNONS
|

Efter president Ben Alis fall manar ledare världen över till fria och rättvisa val i Tunisien. Många prisar demonstranterna och ser maktskiftet som en chans för tunisierna att forma sin egen framtid.

"Jag applåderar det tunisiska folkets mod och värdighet", sade USA:s president Barack Obama i ett uttalande.

"USA och hela världssamfundet bevittnar denna modiga och enträgna kamp för universella rättigheter som vi alla måste upprätthålla. Vi kommer länge att minnas bilderna av hur det tunisiska folket gör sina röster hörda", fortsatte Obama, och tillade att det val som utlovas inom ett halvår måste "återspegla folkets sanna vilja".

FN-chefen Ban Ki-Moon följer utvecklingen noga, och uppmanade parterna i Tunisien att agera fredligt och lagligt för att nå ett "demokratiskt resultat".

ANNONS

Frankrike, som vägrade låta den störtade president Ben Ali fly dit, nöjde sig med att vädja om ett slut på våldet.

EU manar till en "långsiktig lösning" i Tunisien.

"Dialog är nyckeln. Vi är engagerade i Tunisien och dess folk och är villiga att finna en långsiktig demokratisk lösning på den på pågående krisen", hette det i ett uttalande från Bryssel.

Saudiarabien tillkännagav på lördagen officiellt att landet tagit emot den störtade tunisiske presidenten Zine el Abidine Ben Ali och medlemmar av hans familj sedan de flytt från sitt hemland, rapporterar AFP.

Montassar Khalfi befinner sig i Monastir i sydöstra Tunisien, och för TT berättar han natten till lördagen att poliser och militärer är utstationerade över praktiskt taget hela Tunisien.

Plundringarna och oroligheterna hade avtagit vid tre-tiden på natten, enligt de rapporter han fick via tv:n. Sedan mörkrets inbrott har det rått fortsatt utegångsförbud, men en historisk natt som denna vakade alla och många frågar sig oroligt vad som ska hända när solen går upp.

–Nu måste de styrande visa ledarskap och göra det som är bäst för Tunisien, säger Khalfi som är glad över att presidenten lämnat landet.

–Men det är klart att jag känner viss oro över förstörelsen och kriminaliteten som bröt ut. Det hade jag inte riktigt väntat mig, berättar han.

ANNONS

Khalfi menar att det är utmärkt att olika krafter i Tunisien nu får tid på sig för att presentera sina program före sommarens utlovade val. Han förespråkar inte personligen att den processen påskyndas.

Khalfis bedömning är också att Tunisien går mot verklig demokrati.

–Det finns ingen återgång till det gamla sättet att styra, säger han.

På TT:s fråga om han tror att hårdföra islamister à la Irans styrande kan komma att få något avgörande inflytande svarar Khalfi nekande.

–Men det är folket röst som ska avgöra, och jag litar på att folket väljer den väg som är bäst för Tunisien. Är det inte det som är innebörden i just verklig demokrati, säger Khalfi och berättar att bedömare i den tunisiska televisionen just nu tävlar om att analysera det svåra läget som landet befinner sig i.

–Men jag måste understryka att jag är väldigt glad över att presidenten lämnat landet, säger han.

På frågan om han betraktar president Ben Ali som en de facto-diktator för Khalfi ett långt och nyanserat resonemang och sammanfattar sedan själv:

–Det har varit 50 procent bra saker och 50 procent dåliga.

Till det senare hör enligt Khalfi att presidenten och hans familj berikat sig själva.

–Den allmänna uppfattningen här är att de stulit från folket, säger Khalfi.

ANNONS
ANNONS