Välförtjänt bakslag

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I februari förra året beslöt SVT och dess dotterbolag Radiotjänst (där SVT-chefen Eva Hamilton är ordförande) för att ta lagen i egna händer. Genom att lägga ut sitt programutbud på webben hävdade SVT och Radiotjänst att även de som bara hade datorer eller surfplattor skulle vara tvungna att betala tv-licens.

Tilltaget skulle kunna liknas vid en avancerad form av nätbedrägeri. Fakturor sänds ut för varor som inte ens är efterfrågade och den som inte betalar hotas med kronofogden.

Till konsekvenserna hörde att en rad småföretag som använde datorer som arbetsredskap, tvingades betala tv-licens. Protesterna lät förstås inte vänta på sig.

ANNONS

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen konstaterat att förfarandet saknar lagligt stöd. Bara för att en dator har Internetuppkoppling kan den därmed inte anses vara en tv-mottagare i lagens mening, konstaterar domstolen. En åtgärd som Radiotjänst kräver enligt domstolen ett tydligt stöd i lag. Ett sådant saknas.

Utslaget är befriande och ett välförtjänt bakslag för Radiotjänst och SVT. Det är en sak att tv-licensen i sin nuvarande form börjar framstå som förlegad med hänsyn till den allmänna teknikutvecklingen. Men förändringar skall ske på laglig grund och genom beslut av politiker. Varken SVT eller Radiotjänst är någon myndighet med rätt att använda egna gräddfiler för att lägga nya avgifter på svenska folket. Den avgående SVT-chefen Eva Hamilton har visat dåligt omdöme och har uppenbart varit omgiven av ännu sämre rådgivare.

Samtidigt pockar naturligtvis finansieringen av svensk public service på en lösning. Det närmaste förslaget är sannolikt en särskild public serviceavgift ungefär som dagens begravningsavgift, men som rimligen bör avse hushållen snarare än individen. Då kan också nuvarande Radiotjänst avvecklas, vilket innebär att pengar kan gå till verksamhet och inte till administration. Den frågan måste politikerna nu ta tag i.

ANNONS

GP 14/6 -14

ANNONS