Utvisning av 91-åring stoppas

ANNONS
|

Utvisningen av 91-åriga dementa ukrainskan Ganna Chyzevska stoppas av Europadomstolen i väntan på en ny prövning. Allt fler partier kräver nu en lagändring, men migrationsminister Tobias Billström (M) är avvisande.

Billström säger att han tycker att man ska akta sig för att ropa på lagförändringar utifrån ett enskilt fall.

-I stället måste man titta på vad det är för politik som vi har valt i Sverige. Vi har valt att i första hand erbjuda människor skydd. Jag ser i dagsläget inte något utrymme för att förändra lagstiftningen, säger han till TT.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg stoppade i dag utvisningen av Ganna Chyzhevska. Vid Norrtull i Stockholm, på väg till Arlanda flygplats, kom beskedet till Gannas dotterdotter Anna Otto:

TT: Hur reagerade Ganna?

-Hon blev jätteglad.

Anna Otto förstår att Gannas situation inte är löst än.

-Nej, det här är inte för alltid. Beslutet är bara inhiberat.

Domstolens besked kom i sista stund till myndigheterna på Arlanda, enligt Andreas Lundberg på Migrationsverket. Flyget som skulle föra kvinnan till Ukraina skulle avgå klockan 15.55 och hon var på väg i bil till flygplatsen när Lundberg ringde till Anna Otto.

ANNONS
-Det är tillfälligt, även om det kan bli permanent. Ärendet ligger hos Europadomstolen, säger Lundberg.

Chyzevska uppges vara hjärtsjuk, nästan blind och lider av grav demens.

Beslutet att utvisa Chyzevska fattades av Migrationsverket och efter överklagande även av Migrationsdomstolen. Fallet fick inte prövningstillstånd i högre instans.

Till och med 1997 fanns regeln om den så kallade sista länken som hade kunnat räcka för att ge Chyzevska rätt att stanna. Den stadgade att just åldringar utan anhöriga i hemlandet men med släkt i Sverige kunde få uppehållstillstånd.

I dag finns en regel om "synnerligen ömmande omständigheter", enligt Migrationsverkets informationschef Johan Rahm. Men då krävs bland annat ett livshotande tillstånd.

Nu växer kraven på en översyn av reglerna. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kräver en lagändring, och flera allianspartier vill också ta upp en sådan diskussion.

Centpartiets Fredrick Federley är beredd att diskutera en återgång till begreppet sista-länken.

-Det är ett rimligt förslag, säger Federley.

Men moderate migrationsminister Billström är avvisande till en lagändring.

-I dagsläget ser jag det som uteslutet att över huvud taget överväga att återinföra sista länken med tanke på det mycket stora antal asylsökande som Sverige har i dagsläget. Det skulle generera kostnader inom äldrevård och medicinsk vård som Sverige inte har några resurser till, säger Tobias Billström till TT.

Billström säger också att han inte har någonting emot att diskutera de här frågorna med övriga allianspartier och med Miljöpartiet, men hänvisar samtidigt till den ramöverenskommelse för migrationspolitiken som man har och som gäller fram till 2014.

När det gäller Europadomstolens inblandning i ärendet med Ganna Chyzevska anser Billström att man nu måste avvakta vad den kommer fram till.

-Skulle det visa sig att Sverige brutit mot någon artikel i Europakonventionen för mänskliga rättigheter så kan det vara skäl att bevilja uppehållstillstånd. Men utifrån det kan man inte dra hur långtgående slutsatser som helst om den svenska lagstiftningen, säger Billström till TT.
ANNONS