Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I dansrummet kan barnen pröva på olika danser via en dansjukebox och dansa tillsammans med föremål och andra besökare.

Utställningen fick hans son att börja dansa

Föräldralediga Martin Sila har besökt Världskulturmuseet fler gånger än han kommer ihåg tillsammans med sönerna Bror och Ola. Besök som ledde till Brors nyfödda dansintresse.

– Det första jag tänkte på när jag kom in på utställningen var belysningen, berättar Martin Sila. Den är lite speciell, hur ljuset faller och så. Som förälder vill man inte att det ska finnas mörka platser där barnen kan försvinna. Samtidigt som det inte ska vara så ljust att det blir jobbigt. När jag kom dit tänkte jag direkt att det var mysigt. 

Martin Sila från Majorna är 36 år och har två barn, Bror och Ola. Bror är fem år och Ola ett och ett halvt. Alla tre har många gånger besökt utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet som blivit en tradition barnen älskar. 

– Senast vi var där var det Dia de los muertos vilket firades med ansiktsmålningar och mycket skratt, berättar Martin. 

Med fokus på barnens frågor

Tillsammans är en utställning hos Världskulturmuseet. I grund och botten tar utställningen avstamp i de funderingar barn ibland uttrycker. Hur känns det att sakna någon? När passar jag in i gruppen? Är det dumt att bråka eller behövs det ibland?

Med fokus på känslor som uppstår i vardagen samspelar sju teman i stil med att ”passa in”, ”förstå varandra”, ”bråka och bli sams” eller ”Dansa”. På museet arrangeras massor av olika programpunkter för barn och familj. I sommar kommer till exempel familjer som besöker få prova på Cirkus eller skapa egna tygpåsar. 

Som föräldraledig upptäckte Martin Sila hur just Världskulturmuseet var en perfekt tillflykt i Göteborg. 

– Första gången vi gick dit var efter tips från någon vän eller liknande som nämnde hur praktiskt det är med en aktivitet för barnen där vi kan äta bra lunch. Vi bor en bit från museet så det är såklart alltid ett plus för oss. 

Utställningen som ledde till dans

Under ett av besöken märkte Martin hur den äldsta sonen visade sig tycka om dansen.

– Ja, det var nog faktiskt där som vi för första gången märkte att han trivdes i dansrummet. Han gick in och blev superpeppad direkt. När sen någon på förskolan pratade om en dansgrupp hängde vi på direkt. Superkul!

På vilket sätt känner du att dina barn får hjälp att utvecklas på en sån här utställning?

– Det märks ju att de tar efter. En gång när vi var där fick Bror testa på att åka i en sån där brandstång som går mellan våningar. Efter det kom en riktig brandmansperiod till honom, avslutar Martin Silva och skrattar till.