Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utmaning för ny dansk regering

Danmark byter färg och Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men småpartierna gick framåt och Thorning-Schmidts socialdemokrater såg sina sämsta siffror på ett sekel. Regeringsunderlaget blir "spretigt och skört", enligt statsvetaren Ulf Bjereld.

Att Danmark har fått ett nytt politiskt ansikte handlar inte bara om att Helle Thorning-Schmidt snart blir Danmarks första kvinnliga statsminister. Hela det politiska landskapet har efter tio års borgerligt styre flyttat, om inte helt vänsterut, så åtminstone mot mitten.

Men Socialdemokraterna gjorde det sämsta valet sedan 1906 (!) och Lökke Rasmussens Venstre är fortfarande landets största parti.

Därtill kommer att det är motpolerna i det röda blocket som segrat, vänsterradikala Enhedslisten och vänsterliberala mittenpartiet Radikale, medan Socialistisk folkeparti backat. Detta kan bli problem när Thorning-Schmidt bänkar sig med dessa partier, som lovat stödja hennes statsministerkandidatur och som egentligen är ganska oeniga om en rad saker, däribland ekonomin.

Regeringsbildningen kan bli knepig, spår statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld. En av osäkerheterna gäller om Radikale venstre kommer att ingå i regeringen eller bli ett stödparti.

-Oavsett vilka partier som hamnar i regeringen kommer underlaget att vara spretigt och skört, säger han till TT.

För svensk del får maktskiftet inte några större konsekvenser, enligt Ulf Bjereld.

-Man kan notera två saker: Det ena är att Sverige nu är det enda skandinaviska land som har en borgerlig statsminister, om det nu betyder någonting, säger han. -Det andra är att Dansk folkeparti har marginaliserats. Det är möjligt att vi nu får en mer nedtonad debatt i invandringspolitiska frågor i Danmark och att det även påverkar debatten i Sverige.

Medan Thorning-Schmidt ägnade morgontimmarna åt att förbereda regeringsförhandlingarna hade två danska proffskommentatorer redan hela listan. Enligt Peter Goll och Michael Kristiansen kommer ministerposterna att fördelas mellan S, R och SF, medan EL väntas stå utanför. Får man tro de två blir R:s Margrethe Vestager finansminister och SF:s Villy Sövndal utrikesminister. Men bortsett från att Thorning-Schmidt blir statsminister finns inga bekräftade val.

Strax efter klockan 11 överlämnade Lökke sin avgångsansökan till drottning Margrethe och kronprins Frederik. Därmed har Danmark nu en expeditionsministär, i väntan på att Thorning-Schmidt bildar regering.

Under dagen inleds också den så kallade dronningerunde, då samtliga partier ger drottningen råd om vilka partier som borde bilda regering. Därefter kan drottningen antingen utse en förhandlingsledare som ska sondera regeringsalternativen, eller direkt utse en "designeret statsminister".

Trots eventuella svårigheter var det en glädjestrålande S-ledare som tidigt i morse talade till partitrupperna.

-Jag önskar att jag kunde krama var och en av er, sade en rörd Thorning-Schmidt till jublande anhängare.

I det borgerliga lägret var stämningen ganska dämpad, framför allt hos Konservative folkeparti, Venstres regeringspartner som mer än halverades i valet. Även hos Dansk folkeparti, som haft närmast vetorätt i dansk politik de senaste tio åren, var stämningen dyster. Men partiledaren Pia Kjärsgaard försökte förvandla förlust till seger.

-Tro inte att en ny regering under Helle Thorning-Schmidt klarar sig utan oss. Det gör den inte, sade hon till partimedlemmarnas jubel.

Valdeltagandet blev det högsta på 27 år: 87,7 procent.

Fakta: Den slutliga mandatfördelningen i det danska folketingsvalet (förändring sedan 2007 inom parentes):

Röda blocket:

Socialdemokraterna: 44 mandat(-1)

Radikale Venstre: 17 mandat (+8)

Socialistisk Folkeparti: 16 mandat (-7)

Enhedslisten: 12 mandat (+8)

Blå blocket:

Venstre: 47 mandat (+1)

Dansk Folkeparti: 22 mandat (-3)

Liberal Alliance: 9 mandat (+4)

Konservative Folkeparti: 8 mandat (-10)

Det ger en mandatfördelning mellan blocken på 89-86.

De sista fyra av folketingets 179 mandat väljs på Färöarna och Grönland, men i årets val påverkar resultatet därifrån inte blockkampen: på Färöarna blev mandatfördelningen mellan blocken 1-1, och på Grönland vann de vänsterorienterade partierna IA och Siumut mandaten.