Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utländska röster om "mardrömmen"

Mardröm för Reinfeldt och parlamentarisk oro väntar. Sverigedemokraterna hamnar i fokus när utländska tidningar kommenterar valet.

Det svenska valet och inte minst Sverigedemokraternas inmarsch i riksdagen ger eko i världspressen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson liknar mer en ung reklamdirektör på uppgång än en garvad politiker, sammanfattar The New York Times enligt TT.

– Sverige har ju gjort sig känt som ett liberalt land vilket inte tidigare släppt in ett parti som öppet bekämpar invandring.

Tyska Die Welt konstaterar att statsminister Fredrik Reinfeldt besegrat Socialdemokraterna för andra gången. Bara ett gemensamt misstroendevotum av Sverigedemokraterna och vänsteroppositionen kan avsätta honom.

Brittiska The Guardian noterar att Mona Sahlin är den första S-ledaren som inte blivit statsminister.

Likaledes Brittiska The Times konstaterar att ett parti med nynazistiska rötter har snuvat statsministern på riksdagsmajoriteten.

Ett historiskt val, en borgerlig partiledare vann för andra gången, rapporterar tv-stationen CNN. Men ”extremhögerpartiet Sverigedemokraterna” kan bli tungan på vågen i riksdagen.

– Alliansen sitter i förarsätet för att bilda regering, sade Socialdemokraternas Mona Sahlin till Reuters.

BBC:s reporter Damien McGuinness skriver att båda blocken hellre samarbetar med varandra än med SD. Han noterar att framgången för den extrema högern chockat många väljare i Sverige.

Franska Le Monde kablade hem bilder från Sverigedemokraternas jublande valvaka: ”Extremhögern gör en historisk entré”. Tidningen skriver att SD:s dröm är att få samma inflytande som extremhögern i Danmark.

Nyhetsbyrån AFP skriver att Jimmie Åkesson är en ungdomlig ledare. Att han med katapultkraft slungat partiet från att vara ”en obskyr rörelse med en neonazistisk historia” med få röster till ”en mer polerad populistisk grupp”.

Tv-kanalen al-Jazira besökte Södertälje och intervjuade ledaren för ett annat högerextremt parti, Nationaldemokraternas Marc Abramsson. Även den ocensurerade versionen av SD:s burkafilm fick plats i webb-tv-inslaget.

De nordiska tidningar har en bred täckning av det svenska valet.

Norska Aftonposten. no noterar att statsminister Reinfeldt fortsätter regera, men:

- Han avvisar varje samarbete med extrempartiet SD, som ser ut att hamna i vågmästarställning . Han friar istället till Miljöpartiet.

I Dagbladet sammanfattar Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen valresultatet i Sverige:

- Sensationellt val.

Jensen gratulerar Moderaterna och menar att Sverigedemokraterna kan ha gjort ett bra val på grund av motståndet och protesterna mot partiet.

Verdens Gangs debattredaktör VGs Elisabeth Skarsbö Moen anser att valresultatet kan förklaras med att det svenska samhället är under förändring:

- Svenskarna ser på sig själva på ett lite nytt sätt. Medelklassen har fått mer pengar under denna regering och att de är därför mer fokuserade på att bestämma själva och vill ha individuella lösningar.

Hon tror inte att Sverigedemokraterna får särskilt stort inflytande i riksdagen:

- Svenskarna är så pass skickliga att de inte tillåter att detta parti kommer upp och jag kan nästan säkert säga att man kommer att hitta lösningar tvärs över blocken.

Elisabeth Skarsbö Moen, VG, undrar vad som kommer att ske med Vänsterpartiet om det blir förändringar och vad som kommer att ske med Mona Sahlin och om hon kommer att avgå.

Danska Berglingske Tidene konstaterar att det blev en mardröm för Reinfeldt:

- Det är med andra ord upplagt för en parlamentarisk oro de kommande dagarna efter valet och det var med blandade känslor som Moderaterna firade sin valseger.

Sverigedemokraternas frammarsch och eventuella inflytande kommenterar Berglingske så här:

- Just nu tyder dock allt på att riksdagens nya och ovälkomna parti står fullständigt isolerat.

I danska Politiken kommenterar Danske Folkepartis utrikesansvarige Sören Espersen broderpartiet Sverigedemokraternas framgångar på plats i Stockholm. Han varnar de övriga svenska partierna för att hålla Sverigedemokraterna undan det inflytandet:

- I så fall får de ett svårt uppvaknande nästa gång, för då kommer Sverigedemokraterna att fördubbla sitt röstetal.

Finska Hufvudstadsbladet rapporterar att Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson sade att SD är beredda att samarbeta med alla partier som ger dem någonting tillbaka.

- Men frågan är om han kan få någonting annat än konfrontation tillbaka.

Finska Vasabladet talar om ett "helvetiskt valresultat" med bara förlorare:

- Det kommer att bli helvetisk att få ihop en stabil regeringbas av den här sörjan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.