Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utländska bolag hårdsatsar i Göteborg

Utländska företag i Göteborg ökar stort. Norska ökar mest. Göteborg ligger bra till för norrmän, säger Andreas Göthberg på Business Region Göteborg (BRG).

Det är inte bara svenska företag som tar jobben med sig och flyttar utomlands. Flyttlassen går även på andra hållet. Från 2013 till 2014 ökade antalet utländska företag som valde att etablera sig i Göteborg med 2,7 procent, vilket var högst i riket. Av dem var 65 norska företag, grannlandet som toppar etableringslistan i Göteborgsområdet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Från 2014 ser vi en enorm ökning av norska investeringar och vi tolkar detta som att man söker säkrare investeringar utomlands efter dippen i norska ekonomin på grund av oljepriserna. Då ligger Göteborg ofta bra till för norrmännen, för det är nära, säger Andreas Göthberg, chef på etablerings- och investeringsavdelningen på Business Region Göteborg.

I BRG:s färska rapport om Utlandsägda företag i Göteborgsregionen redovisas etableringssiffror så långt tillbaka som 1990. Under den tiden, fram till 2014 har antalet utlandsägda företag i Göteborgsregionen ökat med 272 procent, det vill säga 2 297 företag, som skapat inte mindre än 2 971 arbetsställen. Sedan 1990 har de företagen skapat över 80 000 jobb här.

Under de senaste åren har de utlandsägda företagen skapat massor av jobb i Göteborgsregionen. Tillväxten i antalet anställda är nästan dubbel så stor i Göteborg som i övriga Sverige, med 2,7 procent jämfört med 1,5 procent.

Fem-i-topp-listan bland utlandsägda företag i Göteborg 2014 ser ut följande: Norge, Tyskland, USA, Danmark och Storbritannien.

Då fanns det 461 norska företag i Göteborg, 2013 var de 396. Sedan kommer det ett hopp ner till tvåan Tyskland med 280 företag.

Ser man till antalet anställda på utländska företag i Göteborgsregionen så toppar Kina överlägset med 12 155. Det hänger förstås ihop med att Geely äger Volvo Cars och att de samarbetar i utvecklingsbolaget CEVT.

Därefter kommer norska bolag som sysselsätter 8 779, USA 8 255, Tyskland 7 274 och Danmark 5 977.

När det gäller branscher så är det en ganska stor spridning över alla sektorer.

- Men vi ser att antalet etableringar ökar mycket inom energiföretag, hotell- och restaurang, fastigheter och vård och omsorg, säger Andreas Göthberg.

När det gäller handel och hotell- och restaurang är det en bra utveckling för alla tre storstadsområdena.

I Göteborg sticker Petter Stordalens stora hotellsatsningar ut.

Inom dessa branscher skapas det också många arbetstillfällen, även för dem som inte har så hög utbildning.

- Vi ser ju också ökningar inom handeln, ett område som vi tror kommer att öka mycket mer. Vi ser ett ökat intresse från kedjor, men också mindre butiker som vill etablera sig i Göteborg. Handelsutvecklingen släpar efter i Göteborg jämfört med utvecklingen i Malmö och Stockholm. De har väldigt fina tillväxttal de senaste fem åren med fyra procent per år. Göteborg ligger på en procent och vi tror att det beror väldigt mycket på utbudet, säger Andreas Göthberg.

Det utländska ägandet inom fastighetssektorn förväntas också växa mycket under de kommande åren.

- Vi ska ju bygga väldigt mycket både i fråga om Älvstadsprojektet, Västlänken och Västsvenska paketet, och det har spridit sig utomlands. Vi får mycket förfrågningar från utlandsägda bygg- och projektutvecklingsföretag som vill komma hit och se hur de kan bli en del av Göteborgs utveckling, säger Andreas Göthberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.