Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Uteslut inte juice ur kostråden

Livsmedelsverket vill plocka bort juicen ur kostråden. Det är olyckligt, juicen är nämligen ett utmärkt komplement till frukt och grönsaker, skriver bland andra Kajsa Asp, leg dietist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Frukt är godis, brukar det heta. Det stämmer bara till viss del. Den naturliga sötman ger samma njutning som godis medan frukt, bär och grönsaker dessutom innehåller viktig näring.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt som svenskarna äter mest godis i världen, äter merparten för lite frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket äter svenska kvinnor i genomsnitt cirka 350 gram frukt och grönsaker medan män äter cirka 300 gram dagligen. Endast 17 procent av befolkningen får i sig de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas, vilket är oroande ur ett folkhälsoperspektiv.

Juice är ett bra komplement till frukt och grönsaker för den som vill få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vid pressning till juice följer allt det nyttiga från frukten utom fibrerna med.

Därför är det mycket olyckligt att Livsmedelsverket i sina förslag till nya kostråd vill ta bort rekommendationen att 1 dl juice kan verka som en del av intaget av 500 gram frukt och grönsaker per dag. Det innebär att myndigheten gör det svårare för många män och kvinnor att få i sig tillräckligt med näringsämnen.

Underlätta för konsumenterna

Livsmedelsverket slår fast att innehållet av mineraler och vitaminer varierar mycket mellan olika grönsaker, baljväxter, rotfrukter och frukter. Vissa innehåller exempelvis mer vitamin C, folat, karotenoider och andra mer vitamin E, vitamin K och magnesium. En varierad kost är nyckeln till att vi ska må bra och såväl övervikt som undervikt och undernäring har negativa konsekvenser på hälsan. Livsmedelsverket bör därför göra det enkelt för konsumenten att äta varierat. Då bör man inte utesluta ett lättillgängligt och hälsosamt alternativ som juicen ur kostråden. Det är snarare överkonsumtion som bör beivras.

I USA har Dietary Guidelines Advisory Committee nyligen tagit fram ett 500-sidigt underlag för hur den amerikanska befolkningen ska äta mer hälsosamt, där är juice ett sätt att möta rekommendationerna avseende frukt och grönt. I Danmark anser myndigheterna att 1 dl juice om dagen är ett bra sätt för befolkningen att få i sig viktiga näringsämnen.

Livsmedelsverket verkar, utifrån samma vetenskapliga underlag som i Danmark, hellre vilja likställa juice med sockerdricka. Vi vill se en kostrådsrekommendation som ger ökade möjligheter att konsumera naturens goda i den form man själv önskar. Juice är även i fortsättningen ett bra och hälsosamt komplement till frukt och grönt.

Kajsa Asp

leg dietist och journalist

Niklas Junker

Juiceverket

Frida Keane

ordförande Svenska Juiceföreningen