Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sjukgymnasterna Elisabth Frisk och Carina Eriksson visar hur det nya utegymet i Angered ska användas.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utegym invigt i Angered

Röda och gula maskiner i metall. För rygg, ben och axlar. Idag invigdes Sveriges första utomhusgym i Angered.
Nyfikna människor i alla åldrar är samlade under solen utanför Blå Stället i Angered. De nya träningsredskapen testas. En del uppskattas mer än andra.
- Den här är roligast, säger Walaa Ibrahim från en roterande platta.

Hon besöker utegymmet tillsammans med lillasyster Sana och pappa Adel. Familjen är just hemkomna från en resa och hade inte sett gymmet förut.
- Jag visste inte att de hade gjort detta, men det verkar bra. Vi kommer nog tillbaka hit igen, säger Adel Ibrahim, som inte brukar motionera annars.

Och det är just tanken. Att locka dem som inte brukar träna. Gudrun Åkered är sjukgymnast och den som kläckte idén om ett utegym. Hon hade varit i Peking och sett hur kineserna tränade mitt i staden.
- Det fascinerade mig. Alla möjliga tränade på utegymmen, och många gamla. Det var en naturlig del av deras vardag, och en social grej. Så vill vi att det ska bli här också, säger hon.

Gudrun Åkered menar att många av dem som bor i närheten är ovana att träna. Samtidigt som behovet av motion egentligen är stort.
- Det finns mycket folk här som har ont, men det har varit svårt att få igång folk. Här ska de enkelt kunna få lättare träning. Att få upp rörlighet i axlar och skuldror räcker långt, säger hon.

Vid en annan maskin står Shahlla Ghaffari och tränar axlarna. Hon ska definitivt besöka utegymmet igen.
- Det här är jättebra. Om vädret är bra ska jag komma hit varje dag och träna lite. Jag var här redan imorse, sen gick jag och handlade lite och nu är jag tillbaka, säger hon.

Det är ungefär så Lars Muregård, stadsdelschef i Gunnared, vill att invånarna ska använda utegymmet.
- Man ska kunna stanna till här för lite motion. Tanken är att det ska vara ett idrotts- och motionsstråk som går förbi här. Vi vill ha liv och rörelse på ett naturligt sätt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.