Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utbildning för fas 3-deltagare

Regeringen har nu fattat beslut om att personer som deltar i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 ska kunna få arbetsmarknadsutbildning som bedöms kunna leda till jobb, enligt ett pressmeddelande. Förändringen gäller omgående.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Arbetsförmedlingen ska tillsammans med deltagaren i fas 3 bedöma vilken typ av utbildning som är lämplig och hur lång den ska vara.

Regeringens beslut att låta arbetslösa i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning fick inte oppositionen att ändra uppfattning. Den står fast vid att inga nya långtidsarbetslösa ska få överföras till den tredje fasen. Beslutet om ett sådant initiativ fattades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagen och justeras på torsdag.

-Det är bra att regeringen gör detta och det är ett tecken på att den känner sig hårt pressad, säger Josefin Brink (V).

Men det räcker inte för att oppositionen ska ändra uppfattning och vilja stoppa allt inflöde i fas tre.

-Hela åtgärden är rutten i grunden, där en ny skandal avslöjas var och varannan dag. Det har blivit ohållbart, säger hon och konstaterar att i fas 3 finns 26 000 personer, att tusentals tillkommer och att flertalet påverkas inte av regeringsbeslutet.

Att regeringens beslut kommer strax före arbetsmarknadsutskottets möte är ingen slump, anser Ylva Johansson (S).

-Det visar att vi kan sätta press på regeringen.

Men det påverkar inte oppositionens initiativ eftersom grunden för det är att 47 procent i fas 3 utför ordinarie arbete utan lön, menar hon.

-Det är en åtgärd som missbrukas och de borde i stället kunna få ordinarie jobb, säger hon.

En ansvarsfull opposition skulle ha dragit tillbaka initiativet, anser arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

-Det visar att den är mer engagerad i att vara mot regeringen än att de långtidsarbetslösa ska få jobb.

Regeringens beslut att tillåta deltagare i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning om den leder till arbete gäller bara året ut. Sedan ska insatsen utvärderas.

-Nu växer många nya jobb fram och deltagarna har genom fas 3 kommit närmare arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kan då fler av dem komma ut i arbete, säger Tobé.