Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ta det lugnt med petunior och tagetes men dags för purjolök och chili.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ut med krukorna – rusta trädgården!

Våren är rekordtidig och bakslagen väntar. Ändå är det hög tid att städa i rabatterna och helt okej att ställa ut krukor med uppiggande penséer.

- Penséer, narcisser, tulpaner, våriris, pärlhyacinter, bellis, förgätmigej och ranunkel är några exempel på vårblommor som klarar några minusgrader. De kan bli lite frostnupna under natten, men de återhämtar sig under dagen, säger Anna-Carin Ek, 1:e trädgårdsmästare på Göteborgs Botaniska trädgård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du så kan du lyfta ut krukorna på morgonen och ställa in dem på kvällen.

Men funderar du på att plantera exempelvis pelargoner, lyckliga Lotta, femtunga, petunior, sommarnejlikor eller tagetes i dina krukor och ställa ut nu bör du däremot tänka om.

Det är för kallt, varnar Anna-Carin Ek.

- Det är för tidigt för alla de klassiska sommarblommorna. Vill du vara helt säker på att de ska klara sig får du vänta till början av juni. Det kan också vara bra att avhärda dem genom att lägga över en tunn odlingsväv i början, säger hon.

Våren är ju rekordtidig och till helgen väntar första bakslaget med minusgrader, kyliga vindar och risk för snö eller snöblandat regn. Enligt meteorologerna är bakslag mer regel än undantag så här års.

Hög tid att städa rabatterna

Trots risken för oväder är det hög tid att ge sig ut i trädgården och städa i rabatterna. Men det finns några tumregler att hålla sig till, enligt trädgårdsmästaren.

- Kratta löv och klipp bort torra perenner. Börja städa där det finns lökar i jorden för att minska risken att räfsa sönder dem. Och passa på att rensa bort ogräs. Särskilt det som växer inne i plantorna. Det är lättare nu än senare och du vinner mycket tid senare om du gör det nu.

- Men ta inte bort granris och annan täckning över lite udda och känsliga växter som exempelvis buddleja och minirhododendron. Det är för tidigt.

När du vårstädat färdigt i dina perenna rabatter är det också bra att lägga på lite ny jord.

- Vi gör det så mycket vi hinner i Botaniska. Det tillför näring och det blir lättare att rensa bort ogräset.

Tidiga sommarblommor och köksväxter är okej

Det är också dags att så tidiga sommarblommor och några köksväxter, exempelvis purjolök, rotselleri, paprika och chili, men följ Anna-Carin Eks råd:

- Följ instruktionerna om såvecka på fröpåsen noga, annars riskerar plantorna att bli långa och gängliga på grund av brist på ljus.

Vilka buskar och träd bör beskäras nu?

- Fruktträd som äpple och päron går bra och fläder, spireor och häggmispel.

Vilka bör inte beskäras nu?

- Syrener är bättre att vänta med till efter blomning för att inte störa årets blomning. Känsliga vedartade träd som lönnar, plommon och körsbär ska inte gallras förrän under de så kallade jas-månaderna juli, augusti och september.

För rosorna gäller fortfarande den gamla klassiska tumregeln att vänta tills björkarna fått musöron. Har du en klätterros kan den beskäras redan när musöronen anas.

Finns det någon annan enkel tumregel?

- Rotskott och frostskadade grenar ska alltid bort oavsett vilken ros det handlar om. Eventuell kupning ska också bort nu. Och buskrosor bör föryngras och klippas ner lite hårt vart tredje eller vart fjärde år. Övriga år kan man beskära lite mindre hårt. Det senare gäller även rabattrosor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.