Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kvinnofientliga åsikter och vissa muslimska organisationers ovilja att ta itu med dem är grundproblemet, skrev Salam Karam på GP Debatt i augusti 2012.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Usel kvinnosyn på islamiska svenska hemsidor

Den här debattartikeln artikeln publicerades 15 augusti 2012. På flera islamiska hemsidor i Sverige framförs en bild av att kvinnan trivs bäst i köket bland barnen och att mannen ibland kan behöva tygla kvinnans oresonliga tendenser med lite stryk. Denna bedrövliga kvinnosyn måste diskuteras, analyseras och bekämpas, skriver journalisten Salam Karam.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Budskapet på islamiska hemsidor i Sverige genomsyras av en bedrövlig kvinnosyn. De som skyller islamofobin på medier bör förstå att det är bland annat existens av dessa kvinnofientliga åsikter och de muslimska organisationernas ovilja att ta itu med dem som skapar islamofobin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När man googlar på islamiska hemsidor i Sverige är islamguiden.com en av de första träffar man får. Det är en hemsida på svenska som har en besökfrekvens på cirka 30000 per månad och som klargör att dess mål är att motverka den negativa bild av islam som massmedia försöker förmedla.

Tillåter mannen ge frun lätt slag

I en artikel publicerad på hemsidan som behandlar ämnet ”Kvinnan i islam” kan jag läsa följande: ”Under inga omständigheter uppmanar, tillåter eller tolererar Koranen våld i familjen eller fysisk misshandel. I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke … Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande.”

Islamiska.org är en annan framträdande sida. Där står: ”Orsaken till att det är mannen som bestämmer i familjen är de fysiska och psykiska skillnader som råder mellan könen. Till exempel har inte mannen varje månad en menstruation med dess medföljande effekter … Om man ser på kvinnan, så är hon mycket mer emotionell än mannen. En kvinna har ett behov av att känna trygghet. Därför behöver hon en man som kan stödja och beskydda henne … Dessa egenskaper gör henne bäst lämpad att ta hand om hemmet och barnen.”

Djupt upprörande

De kvinnoidéer som förs fram på dessa och flera andra islamiska hemsidor i Sverige går bland annat ut på att kvinnan gärna vill vara hemma, i köket och bland barnen. Hon har en sekundär roll på arbetsmarknaden och islam har gjort henne en tjänst som ”gjort henne fri från plikten att försörja familjen och fri från att behöva ge sig ut i en tuff arbetsmarknad. Istället har islam gett henne alternativet till att få stanna i sitt trygga hem med sina barn” (från samma källa som i förra stycket).

Utöver det kan mannen, när han anser det nödvändigt, tygla kvinnans oresonliga tendenser med lite stryk.

Detta är en djupt upprörande syn på kvinnan. Att jag påpekar detta kan mycket väl leda till att fler människor i Sverige fördömer muslimer. Det kan också gagna högerextrema rörelsers attacker mot muslimer och invandrare. Jag får ofta höra av muslimer att man inte ska uppmärksamma sådant här, för det har skadliga konsekvenser för muslimer. Men en dålig kvinnosyn – oavsett om den finns bland muslimer eller icke-muslimer – är ett problem som berör hela samhället.

Måste debatteras

Den som klart och tydligt visar upp kvinnoförnedrande åsikter bland muslimska ledare och på muslimska hemsidor, bär inte ansvaret för spridning av hat mot muslimer. Det är existensen av dessa kvinnofientliga åsikter och de muslimska organisationernas ovilja att ta itu med dem som är grundproblemet.

Att tysta ned debatten eller blunda för verkligheten är att inte vilja ta ansvar för de problem som berör oss alla.

Låt oss ta vårt ansvar. Det finns en bedrövlig kvinnosyn bland muslimska ledare och på islamiska hemsidor. Den måste diskuteras, analyseras och bekämpas.

Salam Karam

journalist