Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

USA tar på sig Manchesterläckorna

Den brittiska polisen avbröt tillfälligt delningen av underrättelseuppgifter efter läckorna. – Den amerikanska regeringen tar på sig det fulla ansvaret för den läckta informationen om polisutredningen av Manchester-bombningarna, säger nu Rex Tillerson, USA:s utrikesminister.

Den amerikanska statssekreteraren har nu varit på ett snabbesök i Storbritannien efter att underrättelsetvisten mellan de två länderna hotade att eskalera till en diplomatisk katastrof. 

LÄS OCKSÅ: Salman Abedi pekas ut som mannen bakom dådet

Viktiga uppgifter om utredningen av attacken, där 22 personer miste livet, hölls av utredare i Storbritannien, men avslöjades för amerikanska journalister. Britterna upprepade vid flera tillfällen kritik mot att det vid flera tillfällen dök upp känslig information i amerikanska medier.

 

USA fördömer läckan

Till slut blev man less och fryste sitt informationssamarbete med amerikanerna. Nu är det alltså bekräftat att läckan kom från amerikanska regeringskällor.

– Vi tar på oss det fulla ansvaret för det och vi beklagar uppenbarligen att det hände, sa Tillerson när han träffade sin brittiske dito, Boris Johnson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så tillade han: 

– Med på att information lämnades ut otillbörligt ... så fördömer vi det.

Tillerson sa att han förväntar sig att det nära säkerhetssamarbetet mellan USA och Storbritannien överlever läckorna.

LÄS OCKSÅ: Ytterligare en gripen efter dådet i Manchester

USA:s utrikesminister sa att folk i hela USA är förkrossade över attacken mot besökarna som var på den amerikanska artisten Ariana Grandes konsert.