Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

USA:s utrikesminister intar Sverige

Hillary Rodham Clinton inledda söndagens Sverigebesök med en skärgårdstur, tillsammans med utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Clinton, som ska träffa statsminister Fredrik Reinfeldt, överlägga med utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström (M), är på rundresa i Norden och Kaukasien under en dryg vecka. Med den svenska regeringen ska hon bland annat tala framtiden i Afghanistan och utvecklingen i Mellanöstern.

Hillary Clintons besök är historiskt, det är det första enskilda besöket av en amerikansk utrikesminister sedan 1976 då Henry Kissinger tillbringade en majdag i Stockholm.

Historiskt är också vädret - i går slogs ett 84-årigt köldrekord i Stockholm med en temperatur på 6 grader och dagen är inte mycket varmare. Men Hillary Clinton trotsar kylan och gav sig ut i skärgården tillsammans med utrikesminister Carl Bildt.

"Vi får kompensera detta med värmen i relationen under Hillary Clintons besök här under dagen," skrev Bildt på sin blogg inför båtturen.

I Vaxholm väntade försvarsminister Karin Enström på kajen. Under båtresan höll sig Hillary Clinton, Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström för sig själva och gav inga kommentarer till journalisterna på båten.

Som planerat anlände Clinton och Bildt till Stadsgårdskajen vid Fotografiska museet i Stockholm kring klockan 14. Där togs hon emot av kronprinsessan Victoria och miljöminister Lena Ek.

-I am thrilled to be here, sade Clinton till kronprinsessan innan de gick in på museet för klimatöverläggningar.

På Fotografiska museet drog sig Hillary Clinton undan för ett kort rundabordssamtal med bland andra Lena Ek och kronprinsessan Victoria. Sedan anslöt de till den konferens om kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar (SLCP) som hölls på museet.

-Sverige är en global ledare när det gäller klimatfrågan, sade Clinton entusiastiskt när hon gick upp i talarstolen. -I dag drar Sverige och USA igång en global kampanj för att minska kunskapsluckorna om SLCP.

Clinton underströk att SLCP - ett samlingsnamn för sotpartiklar, marknära ozon, kortlivade HFC och metan - ligger bakom mer än 30 procent av den nuvarande globala uppvärmningen, att de är skadliga för både mänsklig hälsa och jordbruk och att miljontals liv kan räddas om de minskas.

-Det är vad vi kallar "win-win", sade hon.

Vid 15-tiden kom Hillary Clinton till Rosenbad där hon togs emot av Fredrik Reinfeldt för en timmes överläggning. Enligt uppgift till TT kommer statsministern i första hand att ta upp frågor om den ekonomiska krisen i Europa och läget Syrien.

Efter överläggningarna med Reinfeldt håller Clinton och Reinfeldt en pressträff.

Den amerikanska utrikesministerns besök i Stockholm ska enligt planerna avslutas med en informell middag.

Hillary Clinton reser tidigt i morgon bitti vidare till Armenien.