Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

USA-general får sparken

General Stanley McChrystal, chef för Natotrupperna i Afghanistan, har avskedats efter att ha kritiserat högt uppsatta personer i USA:s administration.

President Obama säger att McChrystal inte uppträtt på det sätt som krävs av en general. Obama sade att han välkomnar en debatt ”men inte tolererar splittring”. Han betonade att det inte var för den ”personliga förolämpningen” som han avskedat McChrystal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bytet av högste befälhavare i Afghanistan är en ren personfråga, inte en fråga om en ny linje för de militära insatserna, sade Obama.

Afghanistans president Hamid Karzai kommenterade avskedandet av McChrystal att han hade hoppats på ett annat resultat men att han respekterar Obamas beslut.

Enligt CNN ska general David Petraeus ersätta McChrystal som befälhavare.

USA:s president Barack Obama träffade på onsdagen den ”omdömeslöse” general Stanley McChrystal. Men inget yppades offentligt om vad som sagts.

Många hade säkert velat vara en fluga på väggen när Obama tog befälhavaren över de 140 000 utländska soldaterna i Afghanistan, Stanley McChrystal, i upptuktelse efter hans nedsättande uttalanden om personer i Barack Obamas administration i en tidskriftsartikel.

Medieuppgifter gjorde genast gällande att McChrystal hade skrivit ett brev där han bad att få lämna uppdraget i Afghanistan, men att överbefälhavaren Obama då ännu inte beslutat om McChrystals öde.

Internationellt stöd

Saken gäller det McChrystal och hans nära medarbetare säger i en lång artikel i tidskriften Rolling Stone. Framför allt handlar det om nedsättande omdömen om vicepresidenten Joe Biden men också om diplomater som USA:s ambassadör i Afghanistan, Karl Eikenberry, och specialsändebudet Richard Holbrooke. Artikeln bygger på intervjuer och iakttagelser som reportern gjorde medan han på nära håll följde McChrystal och hans stab under en längre period.

Men McChrystal är en erkänt skicklig militärisk strateg och Barack Obama har lagt en stor del av sig egen prestige när det gäller kriget i Afghanistan i generalens händer. I tisdags betonade också försvarsminister Robert Gates generalens insatser i Afghanistan – ”dem kan och bör ingen ta ifrån honom”. Samtidigt sade Gates att uttalandena i Rolling Stone var ”ett anmärkningsvärt misstag”.

Den 55-årige Stanley McChrystal har också fått internationellt stöd sedan historien briserade: Afghanistans president Hamid Karzai har förklarat att han hoppas att generalen inte avskedas och Natochefen Anders Fogh Rasmussen uttryckte enligt sin talesman stöd för McChrystal och sade att detta ”bara var en tidningsartikel”.

Bildt diplomatisk

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttryckte på onsdagen sitt stöd för den amerikanske generalen och vad han åstadkommit i Afghanistan. Men Bildts svar på frågan vad det skulle betyda för läget i Afghanistan om befälhavaren får sparken är diplomatiskt:

– Generellt sett är det så att för att man ska få framgång i den här typen av statsbyggande insatser så krävs det långsiktighet, uthållighet och stabilitet. Osäkerhet eller turbulens i de internationella insatsernas alla delar är inte något vidare bra, sade den svenske utrikesministern till TT.

McChrystal själv har i princip lagt sig platt och bett om ursäkt.

– Genom hela min karriär har jag levt efter principen personlig ära och professionell integritet. Det som reflekteras i denna artikel når inte denna standard. (TT-Reuters-AFP)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.