Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Upprepa inte misstag!

Socialdemokraterna vill än en gång släppa taget om sjukförsäkringen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, föreslår Socialdemokraterna. Det är ett dåligt förslag som inviterar gamla misstag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid regeringsskiftet 2006 hade den avgående socialdemokratiska regeringen tappat kontrollen över sjukförsäkringen. De sjukskrivna var så många att Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet i ett brev instruerat Försäkringskassan att förtidspensionera så många som möjligt efter ett års sjukskrivning. Därmed sjönk ersättningen från 80 till 64 procent av den tidigare lönen (upp till försäkringstaket).

Så begränsades sjukskrivningskostnaderna. Men samtidigt ökade antalet förtidspensionärer kraftigt. Vid maktskiftet hade över en halv miljon svenskar förtidspension. Någon väg tillbaka till arbetslivet från förtidspensionen fanns i praktiken inte. De förtidspensionerade erbjöds ingen rehabilitering och den som eventuellt ville försöka arbeta igen måste själv ifrågasätta sin förtidspension.

Efter Alliansregeringens sjukförsäkringsreform har antalet sjukskrivna minskat från knappt 200 000 till knappt 150 000 (mätt som pågående sjukfall i december). Samtidigt har antalet förtidspensionärer (sjukersättning) minskat från cirka 550 000 till cirka 400 000. (Källa. Näringslivets ekonomifakta).

Den nya sjukförsäkringens bortre tidsgräns är två och ett halvt år. Den som når dit arbetsprövas under tre månader på arbetsförmedlingen. De som varken klarar arbete eller rehabilitering återgår till sjukförsäkring eller pensioneras. Efter två och ett halvt år återupprepas proceduren. I vinter väntas cirka 2 000 personer lämna sjukförsäkringen för andra gången. Efter arbetsprövning väntar åtgärd i arbetsförmedlingens regi, fortsatt sjukskrivning eller förtidspension.

Den som vill se problemen beskriver detta som rundgång. Den som vill se möjligheterna beskriver det som att aldrig ge upp.

Det är dumt att upprepa gamla misstag. Däremot har Socialdemokraterna rätt när de vill förbättra ersättningen i sjukförsäkringen. Men höjs ersättningen är det ännu angelägnare att inte släppa kontrollen över försäkringen.

GP 30/9 -12