Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upplopp för andra natten i rad – brandbomb mot polis

En polisman blev under söndagskvällen attackerad med en brandbomb i Hammarkullen i Göteborg. Polisen har haft extra bevakning i området där blåljuspersonal även attackerades med stenar under lördagskvällen. – Det är bedrövligt. Det är individer som vill skapa kaos och förstöra för alla andra i området, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Det första larmet om oroligheter i området kom in till polisen vid 21.53 på söndagskvällen. Räddningstjänsten uppgav då att man var på plats för att släcka en brinnande bil vid ett garage i Hammarkullen. 

När polisen kom till platsen utbröt ett våldsamt upplopp. Personer kastade molotovcoctails mellan husen och vid 23-tiden kastade någon en molotovcoctail mot en civil polis, som dock klarade sig utan skador. 

– Det är naturligtvis förenat med livsfara om uniformen eller något annat skulle antända, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. 

I området påträffades en gömma med nio molotovcoctails som polisen har tagit i beslag.

Tre unga män i åldrarna 18 till 20 år försökte fly från platsen och omhändertogs under kvällen. 

– En av dem hade platshandskar på sig som stank av bensin. Så vi får se om vi kan delge någon av dem misstanke om delaktighet för att de på något sätt varit inblandade i upploppen, säger Thomas Fuxborg. 

LÄS OCKSÅ: Upplopp i Hammarkullen

Vid midnatt lugnade det ned sig i området, men det har varit ungdomar ute och polisen har stannat kvar under natten och jobbat med trygghetsskapande åtgärder. 

Polisen har upprättat två anmälningar om våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Det har också skrivits en anmälan om skadegörelse med anledning av bilen som sattes i brand tidigare under kvällen. 

Också på lördagskvällen var det oroligt i området. Då kastade 20 till 30 maskerad ungdomar stenar som de hämtade från en närliggande byggarbetsplats och anlade bränder med molotovcocktails. En polisman ska då också ha träffats av en sten. 

– Det är bedrövligt. Det är ju individer som vill förstöra för alla andra i området och skapa någon form av kaos. Men vi kommer att vara där för alla andra som sköter sig och se till så att de kan ha det normalt på kvällar och nätter, säger Thomas Fuxborg. 

Men han kan inte svara på om polisen kommer rikta någon särskild insats mot området de kommande nätterna. 

–Det kommer tas beslut om hur man ska gå vidare nu på morgonen. Vi får avvakta litegrann, säger han.