Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Upphandling av spårvagnar skjuts upp igen

Upphandlingen av nya spårvagnar skjuts upp ännu en gång. Först våren 2018 kan göteborgarna räkna med att den första nya vagnen finns på spåren.

GP har tidigare berättat att Göteborgs Spårvägar förlängt tiden för arbetet med upphandlingen av nya spårvagnar. Det medförde att provkörningarna flyttades fram från hösten 2014 till våren 2015 och att den första vagnen skulle komma i trafik i januari 2017.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag kom beskedet att det blir ytterligare förseningar eftersom stora delar i underlaget för upphandlingen behöver förändras och arbetas om. Lars-Börje Björfjäll, vd för Göteborgs Spårvägar, menar att det är bättre att det tar lite längre tid nu än att det kommer en överprövning senare i processen.

– Vi har övertagit material från Trafikkontoret, och deras konsulter. Vår uppgift är att kvalitetssäkra upphandlingen, säger han. Det är viktigt att vi hamnar rätt. Vi ska leva med de nya vagnarna i 30-35 år

I första vändan ska 40 spårvagnar köpas in, med en option om ytterligare 60. Det handlar om en grundinvestering på tre miljarder kronor.

Upphandlingen är en kombination av juridik, ekonomi och teknik. Alla delar ska vara klokt integrerade, poängterar Björfjäll.

– Våra juridiska experter menar att underlaget inte håller måttet än, säger han.

Erfarenheterna från inköpen av de italienska spårvagnarna, från företaget Ansalobreda, finns med i bakgrunden. 65 problemvagnar har fått tas ut drift för att repareras. I slutet av året väntas de vara klara för trafik igen.

De äldre spårvagnarna blir trotjänare, som nu får ännu några år på nacken. I och med att upphandlingen av nya vagnar skjuts upp får de renoveras för att kunna klara en längre tid.

I höst ska en ny ansökningsinbjudan gå ut till spårvagnstillverkarna. Den första nya vagnen beräknas kunna sättas i trafik våren 2018.

Det var vid Göteborgs Spårvägars styrelsemöte under torsdagseftermiddagen som beslutet om att avbryta upphandlingen togs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.