Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Uppgifter: Gaddafi död

Muammar Gaddafi har avlidit av sina skador, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters.

Libyens störtade ledare Muammar Gaddafi var "allvarligt skadad" i båda benen när han greps, uppgav övergångsregeringen NTC.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en uppgift var Nato inblandat.

-Vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale som kom till Sverige 1982. -Han är gripen. Han är skadad i båda benen . . . Han har förts iväg i ambulans, sade NTC-företrädaren Abdel Majid på telefon till Reuters.

Gaddafi ska ha gripits i Sirte, sade Mohamed Leith, en av NTC-befälhavarna i området, som också uppgav att den förre ledaren är allvarligt skadad.

-Han har gripits. Han är allvarligt skadad, men andas fortfarande, sade Leith till AFP och beskrev Gaddafi som iklädd kakiuniform och turban.

En NTC-företrädare sade till Reuters att Gaddafi skadades och greps "nära" Sirte när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.

-Nu är Libyen helt fritt från Gaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982. -Rebellerna kontrollerar Sirte till 100 procent nu, säger Elgale till TT och konstaterar att han via telefon fått höra att människor redan gått ut på gatorna i bland annat Tripoli och Benghazi för att fira.

I huvudstaden Tripoli tutade båda bilar och båtar efter beskedet om gripandet, rapporterade BBC. Människor firade också genom att avlossa skott i luften. Liknande bilder rapporterades även från andra håll i Libyen.

"Välkomnar varmt informationen att överste Gaddafi har fångats av NTC-styrkor. Nu är det viktigt att han ställs inför rätta för sina brott", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Både Nato och USA har än så länge sagt att de ännu inte kan bekräfta gripandet - som samtidigt förnekas av en webbsida som tillhör en Gaddafi-vänlig tv-kanal.

Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar att gripandet av Muammar Gaddafi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot. Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.

Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Gaddafis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.

Före beskedet om gripandet hade Libyens interimsstyre i dag hissat landets nya flagga i Muammar Gaddafis hemstad Sirte, sedan dess styrkor intagit det sista fäste som de Gaddafitrogna styrkorna hållit i kuststaden.

Muammar Gaddafi föddes två mil söder om staden. Sedan han gripit makten i Libyen 1969 gjorde han Sirte till ett skyltfönster för sin revolution.

-Sirte är befriat. Det finns inga Gaddafistyrkor här längre, sade överste Yunus al-Abdali, chef för operationerna i östra Sirte.

NTC:s nya flagga i rött, svart och grönt hissades över en lagerbyggnad i centrala delen av Sirte, medan trupper firade segern med att avfyra sina vapen rakt upp i luften.