Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unionen: "Det går vi inte med på"

Det ekonomiska läget är kärvt, menar fackförbundet Unionen. Men några slopade garantilöner kommer man inte att gå med på.

– Självklart påverkas avtalsrörelsen av det ekonomiska läget. Men jag tror absolut att vi kan uppnå reallöner i år. Vi börjar se slutet av konjunkturnedgången, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det kan bli svårt att komma överens med arbetsgivarorganisationerna framöver. På sikt vill Almega att de centrala avtalen inte skall innehålla vare sig normerande siffror, garantier eller lägstalöner. GP erfar också att man vill ta bort siffran som anger löneökningen i de centrala avtalen.

– Det kommer inte Unionen att gå med på. Det skulle sätta stor press på de anställda att gå med på lägre löneförhöjningar eller kanske avstå helt. Det är tillsammans vi står starka. Annars kan det hända att våra medlemmar hamnar i lägen där det inte är så lätt att stå emot sin arbetsgivare, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Det finns ingen risk att fler företag tar efter SAS och förhandlar om sämre villkor mot att de anställda får behålla jobben?

– Nej. SAS är ett väldigt specifikt fall. De hade ett företagsavtal, till skillnad från till exempel Volvo som omfattas av ett branschavtal. Så om Volvo plötsligt går sämre kan man inte som ensamt företag förhandla om villkoren för hela branschen. Den möjligheten finns inte, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.