Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unik födsel efter livmodertransplantation

En kvinna har fött barn efter att ha genomgått en livmodertransplantation i Göteborg. Det är en världsnyhet sent på fredagskvällen.

Läs också: Unika födseln: "Vi har ett fantastiskt barn"

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet gick ut med nyheten vid 23-tiden efter att den ansedda medicinska tidskriften The Lancet släppt embargot på artikeln.

Kvinnan fick livmodern förra året. Den donerades av en 61-årig kvinna utan släktskap med den transplanterade kvinnan.

Sonen föddes förra månaden, det var för tidigt, men han var fullt frisk och fullt utvecklad. Både mamma och barn uppges nu vara hemma och må bra.

Kvinnan ingår i en grupp om sju svenska kvinnor som i ett banbrytande forskningsprojekt vid Göteborgs universitet fått befruktade ägg återförda efter att ha genomgått en livmodertransplantation.

Forskningsprojektet med livmodertransplantationer har pågått vid Göteborgs universitet sedan 1999 och har utvärderats i över 40 vetenskapliga artiklar. Forskningens mål är att kvinnor som saknar en livmoder från födseln eller efter en canceroperation ska få möjlighet att föda egna barn, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Totalt genomgick nio kvinnor en livmodertransplantation med organ från levande donator. Donatorn var i de flesta fallen patientens mor men i vissa fall även andra släktingar eller nära familjevänner.

I två fall har livmodern fått avlägsnas, i det ena fallet till följd av en svår infektion och i det andra till följd av blodproppar i de transplanterade blodkärlen.

De sju kvarvarande kvinnorna har under 2014 påbörjat graviditetsförsök där kvinnornas egna befruktade ägg, som tillkommit vid IVF/provrörsbefruktning, återförs till den transplanterade livmodern.

I våras konstaterades den första tidiga graviditeten då en kvinna i 35-årsåldern blivit gravid vid första återföringsförsöket, drygt ett år efter att hon genomgått transplantationen.

I början av september förlöstes kvinnan med hjälp av kejsarsnitt. Kvinnan blev därmed den första i världen att föda barn från en transplanterad livmoder.

Kejsarsnittet fick utföras tidigare än planerat då den blivande modern utvecklade vad som kallas havandeskapsförgiftning.

Professor Mats Brännström, som leder forskningsprojektet, utförde kejsarsnittet.

"Barnet skrek direkt efter födseln och har inte behövt någon annan vård än normal klinisk observation på neonatologi-avdelningen. Både barnet och mamman mår bra och de är nu hemma, men vi följer dem genom fortsatta regelbundna kontroller. De nyblivna föräldrarna är naturligtvis väldigt lyckliga och tacksamma", säger Mats Brännström i pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Den lyckade förlossningen bedöms som en stor framgång.

– Den är ett vetenskapligt bevis för att livmodertransplantation som kombineras med IVF fungerar som behandling för livmodersinfertilitet. Det visar också att transplantation med levande donator är möjligt, och att det fungerar även om donatorn passerat klimakteriet, säger Mats Brännström i pressmeddelandet.

Ett flertal forskningsgrupper i världen har inväntat resultaten av Göteborgsstudien för att kunna genomföra liknande observationsstudier. Graviditetsförsöken fortsätter nu för de övriga sex kvinnor som medverkar i forskningsprojektet, enligt pressmeddelandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.