Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ungdomar som varit samlade utanför Framtidsgymnasiet lämnar Andra Långgatan på onsdagseftermiddagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ungdomarna har gett sig av

Vid 16-tiden hade de flesta ungdomarna lämnat Framtidsgymnasiet och Järntorget. Femton personer har omhändertagits och fem personer avlägsnats med stöd av polislagen.

15.51: Polisen meddelar att i samband med att ungdomar rört sig mellan Järntorget och Långgatorna har under eftermiddagen ytterligare tolv personer omhändertagits och fem personer avlägsnats. Alla omhändertagna och avlägsnade har stört den allmänna ordningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

15.52: De flesta av de ungdomar som tidigare under dagen varit samlade utanför Framtidsgymnasiet på Andra Långgatan nu lämnat området. Många av dem gick via Järntorget där en del sedan fortsatte med spårvagn in mot centrum.

14.55: Under eftermiddagen har tre personer omhändertagits för att ha stört den allmänna ordningen, uppger polisen. En person har gripits för framkallande av fara för annan efter att ha kastat in ett knallskott i en folksamling.

Alla ingripanden har gjorts i närheten av Järntorget. Enligt polisen är ett hundratal ungdomar fortfarande kvar på platsen och läget är under kontroll.

14.54: Ett Youtube-klipp föreställande en flicka som jagas i kapp och misshandlas av flera personer cirkulerade på nätet i går. Det är ännu inte helt klart när klippet är inspelat, men enligt TT har polisen nu startat en utredning gällande misshandel.

– Vi vet inte vem hon är och vi vet än så länge inte vilka gärningsmännen är. Men vi har gjort en anmälan och är tacksamma för alla tips, säger Peter Adlersson till TT.

14.50: Enligt GP:s utsända på Andra Långgatan är fortfarande en hel del ungdomar samlade i korsningen vid Nordhemsgatan men de är färre än tidigare under dagen. Polisen hade under en stund lämnat platsen men strax före klockan 15 kom tre polisbilar tillbaka med påslagna sirener och blåljus.

14.30: Enligt TT har dörrarna till Linnestadens individ- och familjeomsorg låsts av säkerhetsskäl. En kvinnlig anställd berättar för TT att folk försökte storma handikappingången som ligger i samma område som Framtidsgymnasiet.

Ett 70-tal tjänstemän arbetar i lokalerna. Stämningen beskrivs som obehaglig.

– Vi kan inte gå ut. Vi är inlåsta, säger den anställda till TT.

13.44: GP:s Dag Fransson är på plats vid Saluhallen Briggen på Nordhemsgatan.

- Det har varit någon form av rusning mot Saluhallen. Polisen har tagit fram sina hjälmar, men det är fortfarande ganska lugnt.

Det föregicks av att någon kastade en mindre smällare. Polisen omhändertog en pojke.

Ett gäng ungdomar följde efter polisen vid omhändertagandet. Det ledde till att ytterligare två pojkar omhändertogs.

Dag Fransson beskriver det inte som särskilt dramatiskt:

- Nej, det är ganska lugnt.

13.23: Polisens presstalesman Peter Adlersson:

- Utanför Framtidsgymnasiet på Andra Långgatan har cirka 100 ungdomar samlats. Det är lugnt och en ganska god stämning bland ungdomarna.

- Upp emot femtio journalister och fotografer är också på plats, vilket kan bidra till att ungdomarna stannar kvar i hopp om att hamna i media.

- Inga ordningspoliser finns kvar, däremot dialogpoliser och områdespoliser som pratar och minglar med ungdomarna.

13.20: Polis ses lämnar korsningen Nordhemsgatan-Andra Långgatan. Annars fortsatt lugnt.

Summering förmiddagen:

- Det är lugnt, men vi är medvetna om att det kan gå jättefort när det händer och att det kan avslutas lika fort. Vi har den personalberedskap som vi anser nödvändig, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

På onsdagsmorgonen cirkulerade rykten som fick även Framtidsgymnasiet på Andra Långgatan att stänga. Inget hände dock.

Ulla Brehm förstår att många blir oroliga av rykten om olika aktioner, som i tisdags.

- Vi har en dialog med alla inblandade och kan komma med goda råd, men det är inte vi som stänger skolor.

Ulla Brehm tillägger:

- Vi hoppas att folk ska sansa sig lite och förstå allvaret. Jag tror tyvärr inte att de ungdomar - om vi nu förmodar att det är ungdomar som hotar och förtalar på nätet - har riktigt klart för sig hur allvarligt det här är. Det är viktigt att de får reda på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.