Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ungdomar skickas till Nicaragua

Nu har Göteborgs kommun börjat skicka ungdomar på glid till Nicaragua. Förra veckan åkte en kille i 20-årsåldern för att jobba som volontär. Fler är på gång.

- Det finns intresse bland unga att få delta i programmet. Tanken är att mellan fyra och sex ungdomar ska åka, säger Louise Bergman, projektledare för volontärprogrammet i Nicaragua.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ytterligare ett par tjejer och killar kan vara på väg.

GP har i flera artiklar berättat om det kontroversiella projektet. Det handlar om att unga från Göteborg, mellan 18 och 23 år, åker till Nicaragua för att jobba ideellt med den lokala polisen. Volontärerna ska jobba med att informera om våld i nära relationer, delta i arbetet med avhopparprogram för unga och arrangera städkampanjer.

De som åker ska ha en stark vilja att lämna sitt gamla liv i Göteborg. Projektet har efter hand ändrat inrikitning. Från början var tanken att ungdomarna skulle resa för att komma ifrån ett kriminellt liv.

- Det är inte frågan om kriminella ungdomar, utan unga som har levt i socialt utsatta miljöer. Det kan handla om skolproblem och destruktiva kompisrelationer.

I förra veckan åkte den första killen till Nicaragua tillsammans med Mats Palmgren, polisintendent vid Göteborgspolisen och en av de ansvariga för projektet. Tanken är att det alltid ska följa med någon från Göteborg till Nicaragua. Mats Palmgren stannar i tre veckor.

- Det är tufft för den unge att vara borta i ett helt år och då är det viktigt att få en bra start, säger Louise Bergman.

Det är socialtjänsten som plockar ut vilka ungdomar som kan få åka till Nicaragua. Därefter följer intervjuer, möten med föräldrar och även en psykolog är inkopplad. Psykologen gör en bedömning av den unges bakgrund och möjligheter i det nya landet.

Målet med resan är att ungdomarna kommer tillbaka till Göteborg med nya erfarenheter och tar ansvar för sitt liv, kommer in i samhället och blir en förebild för andra.

Projektet har mött en del kritik, från både allmänhet och politiker. En av kritikerna är Jan Hallberg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. Han har tidigare sagt i GP att ett liknande projekt kan genomföras i Småland på ett jordbruk eller en mindre industri.

Louise Bergman säger att det finns skäl för de unga att åka just utomlands.

- Det är inte så att samhället skriker efter ungdomarna idag, men nu får de en möjlighet att utvecklas i ett helt nytt sammanhang. De får lov att göra något gott för andra och är efterfrågade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.