Unga utan jobb blir mambos

ANNONS
|

I ett rosa hus på Gamla göteborgsvägen i Kungsbacka smids nya planer för framtiden. Martin Södling, 19 år, hade egentligen tänkt jobba några år efter studenten, "typ i kassan på Ica", och spara pengar till en resa. Men det där med jobb blev svårare än han hade trott.

- Nu tänker jag istället att jag ska klara mig till nästa höst och sedan börja plugga, säger han och sneglar på mamma.

För unga utan arbetslivserfarenhet har det varit kännbart under minst ett år att konkurrensen om jobben har hårdnat. Och det kommer inte bli lättare i höst.

- Vi tror att ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka som den övriga arbetslösheten, säger Marcus Mossfeldt, nationalekonom på Konjunkturinstitutet där man spår en negativ trend på arbetsmarknaden fram till 2011.

ANNONS

Ungdomsarbetsarbetslösheten drabbar inte bara de unga själva, utan även deras föräldrar. Enligt Hyresgästföreningens senaste undersökning av unga vuxnas boendesituation är fler mambos än tidigare utan jobb och egna pengar.

- Ungas beroende av föräldrarnas inkomst har ökat. Samtidigt har vi ett samhälle där inkomstskillnaderna aldrig har varit större. Det som sker är en social skiktning där unga människor har väldigt olika utsikter när de tittar framåt, säger Sven Bergenstråhle, sociolog och boendeforskare på Hyresgästföreningen.

Ersättningen till unga arbetslösa utan a-kassa är så pass låg att den kräver tillskott från föräldrar, en arbetande sambo eller kommunen.

Marie Hansson, enhetschef för ekonomiskt bistånd i Kortedala, har sett försörjningsstödet till 18-25-åringar mer än fördubblas i stadsdelen under det senaste året, en trend som även syns i andra delar av Göteborg.

- Jag tror att vi hade haft ännu fler som sökte ekonomiskt bistånd om inte så många i den här åldern bodde kvar hemma, säger hon.

Men det handlar inte bara om pengar. Sven Bergenstråhle vill lyfta frågan om hur det är att leva som arbetslös mambo i stadsdelar med extrem trångboddhet.

- Jag är förvånad över att man från samhällets sida inte ser problemen med att lämna stora grupper unga utanför, säger han.

ANNONS

I det rosa huset i Kungsbacka finns det gott om plats trots att rummen är små. Dörrmattan med texten "varning för kärringen" ger en falsk bild av verkligheten, för här får kompisar gärna komma och gå.

Eva Södling, Martins mamma, tycker det självklart att barnen ska få bo kvar gratis hemma tills de hunnit etablera sig och bli vuxna på riktigt.

- Men så fort de tjänar egna pengar får de betala för Viasat, telefon och internet, eller i alla fall en del av det, säger hon och skrattar.

Det är inte billigt att ha vuxna barn.

- Dom duschar så att tiokronorna flyger ner i avloppet.

Alla i familjen vet att det inte finns någon guldkista att ösa ur, men den som behöver kan oftast få hjälp med pengar. Till tandläkarräkningen - självklart. Men bidraget till sommarens Hultsfredsbiljett ser hon däremot som ett lån.

Kan en mamma på något sätt hjälpa en ung vuxen son in i arbetslivet? Eva Södling har surfat runt på olika jobbsiter och frågat på sin egen arbetsplats om de behöver extra personal. Vad Martin i slutändan vill göra - det måste han bestämma själv, resonerar hon.

Just nu är han mest sugen på att tjäna egna pengar och kan tänka sig vad som helst. Planen är att sticka till London där hans äldre systrar bor och där en före detta pojkvän till en av systrarnas kan fixa in honom på ett företag som ägnar sig åt någon form av telefonförsäljning.

ANNONS

- Annars får jag stå med en skylt och visa olika matställen. Snacka om att ta det man får, säger Martin med ett skratt.

- Jag har inga kontakter, han får vara self made, hitta sin egen väg, säger Eva och ger sonen ett kärleksfullt ögonkast.

- Self made telefonförsäljare.

Hur kan jag peppa utan att vara jobbig?

Var konkret. Allmänt gnäll, höga röster och ilska upplevs bara som tjat. Tag dig tid. Sätt dig ner tillsammans med din dotter eller son och gör upp en plan. Fråga regelbundet hur det går, släpp inte taget, var bestämd. Men behåll en positiv inställning - "jag tror på dig".

Var ska man börja?

Få till ett samtal med syftet att peppa. Sätt upp små korta "kom-igång-mål" och långsiktiga mål för att visa syftet med de korta målen. Ett kort mål kan vara att under en vecka söka tre jobb eller kontakta tre intressanta arbetsplatser, ringa och ställa frågor, skicka ansökan och sedan ringa igen.

Vad kan jag som förälder hjälpa till med?

Tag reda på fakta. Berätta hur arbetsmarknaden fungerar, hur arbetsgivare tänker, hur det går till när man söker jobb. Scanna släkten och bekantskapskretsen efter kontakter - det kan vara ett kul kvällsnöje att sitta ner tillsammans och tänka vilka man känner och hur de skulle kunna vara en genväg till ett jobb eller en praktikplats.

Hur hjälpa utan att stjälpa?

Följ inte med till arbetsförmedlingen eller på anställningsintervjuer. Ring inte. Skriv inte brev. Om du tar över för mycket kan du förstöra den självgående motorn som unga har i sig.

Om dottern/sonen inte vet vad han/hon vill?

Börja nysta i det genom att utgå från drömmar, intressen, längtan, engagemang, fantasier, saker man gillar och är bra på.

Många vuxna på liten yta - vad ska man tänka på?

Gör upp spelregler tillsammans som alla måste följa för att förhindra dålig stämning. Det kan gälla allt från tv-tittande till kompisar på besök. Samtliga familjemedlemmar måste känna att det finns utrymme för privatliv.

Hjälp med pengar - ska jag ställa motkrav?

Ja, realistiska motprestationer i hemmet blir ett sätt att få ta ansvar.

Hur ska jag tänka för att förstå mitt barns situation?

Ditt barn är en egen individ med egna drömmar och visioner, det måste man alltid utgå från.

Det tar tid att bli vuxen, allt kan inte lösa sig runt 20, ofta behöver man få pröva sig fram.

Att vara arbetslös och inte veta vad man vill kan skapa oro, ha tålamod och visa förståelse.

Det är en tuff situation för unga på arbetsmarknaden i dag, men den är inte hopplös.

Vad ska jag fortsätta tjata om?

Att det är viktigt med fullständiga gymnasiebetyg och att studera vidare.

Att praktik eller enkla jobb är bättre än inget eftersom all form av arbetslivserfarenhet är en viktig merit.

Att kroppen far illa, både fysiskt och psykiskt, om man vänder på dygnet. Man riskerar också att tappa viktiga sociala kontakter.

Du fixar det här! Jag står bakom dig!

Experter: Glennd Holmskog, coach och ungdomshandläggare på Arbetsförmedlingen Hisingen. Thomas Stenberg, psykolog och terapeut för unga vuxna på Psykologenheten.

Om du är under 24 år och arbetslös omfattas du av Jobbgarantin för ungdomar (UGAN). Den inträder 90 dagar efter att du har skrivit in dig på arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är enligt UGAN:s regler skyldig att erbjuda dig någon form av aktivitet som kan bli ett steg närmare arbete eller utbildning. Du är fri att tacka nej till att delta, men det är bara om du tackar ja som du får rätt till ekonomisk ersättning.

Fakta: Arbetsförmedlingen

Om du inte är medlem i en a-kassa eller inte har kvalificerat dig för a-kassa kan du få ett ekonomiskt bidrag som kallas för utvecklingsersättning. Men det kräver att du deltar i de aktiviteter som omfattas av UGAN, att du varit inskriven på arbetsförmedlingen i 90 dagar och står till arbetsmarknadens förfogande.

Hur mycket pengar du får beror på hur gammal du är och om du gått färdigt gymnasiet eller inte. Under 18 år: inga pengar. 18-19 år med slutbetyg: 134 kronor/dag. 18-19 år utan slutbetyg: 48 kronor/dag. 20-24 år med eller utan slutbetyg: 134 kronor/dag.

Läs mer under rubriken: Service och program på www.arbetsformedlingen.se

Fakta: Arbetsförmedlingen

ANNONS