Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unga utan jobb blir mambos

Nu stiger ungdomsarbetslösheten och ökar pressen på - föräldrarna. Allt fler mambos saknar jobb och tvingas leva på mamma och pappa.

I ett rosa hus på Gamla göteborgsvägen i Kungsbacka smids nya planer för framtiden. Martin Södling, 19 år, hade egentligen tänkt jobba några år efter studenten, "typ i kassan på Ica", och spara pengar till en resa. Men det där med jobb blev svårare än han hade trott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nu tänker jag istället att jag ska klara mig till nästa höst och sedan börja plugga, säger han och sneglar på mamma.

För unga utan arbetslivserfarenhet har det varit kännbart under minst ett år att konkurrensen om jobben har hårdnat. Och det kommer inte bli lättare i höst.

- Vi tror att ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka som den övriga arbetslösheten, säger Marcus Mossfeldt, nationalekonom på Konjunkturinstitutet där man spår en negativ trend på arbetsmarknaden fram till 2011.

Ungdomsarbetsarbetslösheten drabbar inte bara de unga själva, utan även deras föräldrar. Enligt Hyresgästföreningens senaste undersökning av unga vuxnas boendesituation är fler mambos än tidigare utan jobb och egna pengar.

- Ungas beroende av föräldrarnas inkomst har ökat. Samtidigt har vi ett samhälle där inkomstskillnaderna aldrig har varit större. Det som sker är en social skiktning där unga människor har väldigt olika utsikter när de tittar framåt, säger Sven Bergenstråhle, sociolog och boendeforskare på Hyresgästföreningen.

Ersättningen till unga arbetslösa utan a-kassa är så pass låg att den kräver tillskott från föräldrar, en arbetande sambo eller kommunen.

Marie Hansson, enhetschef för ekonomiskt bistånd i Kortedala, har sett försörjningsstödet till 18-25-åringar mer än fördubblas i stadsdelen under det senaste året, en trend som även syns i andra delar av Göteborg.

- Jag tror att vi hade haft ännu fler som sökte ekonomiskt bistånd om inte så många i den här åldern bodde kvar hemma, säger hon.

Men det handlar inte bara om pengar. Sven Bergenstråhle vill lyfta frågan om hur det är att leva som arbetslös mambo i stadsdelar med extrem trångboddhet.

- Jag är förvånad över att man från samhällets sida inte ser problemen med att lämna stora grupper unga utanför, säger han.

I det rosa huset i Kungsbacka finns det gott om plats trots att rummen är små. Dörrmattan med texten "varning för kärringen" ger en falsk bild av verkligheten, för här får kompisar gärna komma och gå.

Eva Södling, Martins mamma, tycker det självklart att barnen ska få bo kvar gratis hemma tills de hunnit etablera sig och bli vuxna på riktigt.

- Men så fort de tjänar egna pengar får de betala för Viasat, telefon och internet, eller i alla fall en del av det, säger hon och skrattar.

Det är inte billigt att ha vuxna barn.

- Dom duschar så att tiokronorna flyger ner i avloppet.

Alla i familjen vet att det inte finns någon guldkista att ösa ur, men den som behöver kan oftast få hjälp med pengar. Till tandläkarräkningen - självklart. Men bidraget till sommarens Hultsfredsbiljett ser hon däremot som ett lån.

Kan en mamma på något sätt hjälpa en ung vuxen son in i arbetslivet? Eva Södling har surfat runt på olika jobbsiter och frågat på sin egen arbetsplats om de behöver extra personal. Vad Martin i slutändan vill göra - det måste han bestämma själv, resonerar hon.

Just nu är han mest sugen på att tjäna egna pengar och kan tänka sig vad som helst. Planen är att sticka till London där hans äldre systrar bor och där en före detta pojkvän till en av systrarnas kan fixa in honom på ett företag som ägnar sig åt någon form av telefonförsäljning.

- Annars får jag stå med en skylt och visa olika matställen. Snacka om att ta det man får, säger Martin med ett skratt.

- Jag har inga kontakter, han får vara self made, hitta sin egen väg, säger Eva och ger sonen ett kärleksfullt ögonkast.

- Self made telefonförsäljare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.