Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unga kriminella får åka till Nicaragua

Social resursnämnd säger ja till att låta kriminella unga från Göteborg åka till Nicaragua för att jobba som volontärer och bo i polisfamiljer.

- Jag känner mig nöjd med beslutet. Nu är det upp till stadsdelarna att informera och hitta ungdomar som kan få åka, säger Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under onsdagseftermiddagen beslutade politikerna i nämnden att satsa på Nicaraguaprojektet. Endast en moderat politiker sade nej.

GP berättade i höstas om det kontroversiella projektet. Det handlar om att erbjuda mellan tre och sex ungdomar ett år i Nicaragua. Ungdomarna ska vara mellan 18 och 21 år, ha en kriminell bakgrund och en vilja att bryta med sitt gamla liv. De ska bo i polisfamiljer i Nicaragua, jobba som volontärer och gå på Svenska skolan för att läsa upp sina betyg.

Kommunen betalar cirka 200 000 kronor för en plats i Nicaragua under ett år. Då ingår boende och mat. Kommunen står också för flygbiljetter, vaccinationer och försäkringar. Ungdomarna får studiemedel och ska ha egna fickpengar.

Till en början är det endast ungdomar från Biskopsgården och Lärjedalen som kan ansöka om att få åka. Socialtjänsten i de båda stadsdelarna väljer vilka som är lämpliga.

- Det ska vara ungdomar som vill göra något gott och starta om. De kan ha levt nära de kriminella gängen och behöver ta sig från den miljön, säger Lena Sälgö, socialchef i Biskopsgården.

Hittills har projektet lovordats av både tjänstemän och flera politiker som arbetar med sociala frågor i Göteborg. Men det finns också kritik, främst från borgerligt håll.

En av kritikerna är Jan Hallberg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. Han tror att ett liknande projekt kan genomföras på närmare håll - i Småland eller Ångermanland på ett jordbruk eller en mindre industri.

- Jag är tveksam till att någon som begått brott ska få en resa utomlands. Även om det handlar om rehabilitering kan projektet ge fel signaler och uppfattas som belöning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.