Unga är för Västlänken – de äldre är emot

ANNONS
|

En ny rapport från SOM-institutet som GP berättat om visar att stödet för Västlänken minskat kontinuerligt sedan 2011. Men skillnaderna mellan olika åldersgrupper är stora. Medan en majoritet av de som är över 65 år säger nej är det positiva tongångar i alla åldersgrupper upp till 49 år.

Och mest positiva är personer i åldern 16-29 år.

Linus Glanzelius, 24, är ordförande i SSU i Göteborg sedan tre år tillbaka. Han är inte överraskad, utan säger att han tycker att det verkar som att folk i hans ålder i allmänhet är positiva till Västlänken.

ANNONS

- Jag tycker inte att det är så konstigt egentligen. Det är ju för oss hela projektet är till för. Det är vi som kommer att kunna dra nytta av den. Och vi åker i mycket högre utsträckning kollektivt, så vi kommer att få lättare att röra oss, säger han.

Alice Vernersson, 25, SDN-politiker för Vänsterpartiet i Örgryte-Härlanda, tycker inte heller att det är så överraskande.

- Jag tänker att det kan vara så att unga generellt är mer intresserade av miljöfrågor och reser mer kollektivt och då går det mer hand i hand med kollektivtrafiklösningar än biltrafiklösningar, säger hon.

Och att de äldre är emot?

- Det blir ju samma resonemang, fast tvärtom. Om man är äldre är man kanske mer beroende av bilen och värnar sitt eget och tänker på ett mer konservativt sätt.

Läs också: Nu är majoriteten i Göteborg emot Västlänken

ANNONS

Under Moderaternas distriktskongress nyligen ställde sig Muf positivt till Västlänken. Pontus Båth, 26, distriktsordförande för Muf i Göteborg, tycker att det är helt logiskt.

- Det är ju trots allt så att unga är mer positivt inställda till kollektivtrafik och till framtidssatsningar.

Men han har förståelse för att många äldre är tveksamma. De kommer kanske att få uppleva besvär under byggtiden – men aldrig hinna dra nytta av projektet.

Totalt, i alla åldrar, har stödet sjunkit från ett balansmått – alltså andelen positiva minus andelen negativa – på plus 34 år 2011 till ett balansmått på plus 2 under 2014.

Bland de som är i åldrarna 16–29 är balansmåttet i dag plus 13. I åldrarna 65–85 är samma mått minus 9.

Linus Glanzelius tror att skillnaderna också kan bero på att unga är mer öppna för förändringar, och vill vara med och bygga ett nytt Göteborg.

- De flesta unga vill nog inte att Göteborg ska fortsätta vara en utspridd, stor småstad. De vill nog att Göteborg ska vara en liten storstad. Det kanske är en generationsfråga som är lite mer känslobaserad, säger han.

ANNONS
ANNONS