Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marie Lumsden och Morgan Lundquist svänger loss utan tankar på seniorlån.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Undvik fällor med seniorlån

Seniorlån passar för pensionärer som få vill få loss extra pengar med bostaden som säkerhet. Men i stället för lite lyx på ålderns höst kan lånet bli en riktig blåsning.

Seniorlån är en växande trend. Många av dagens pensionärer är pigga och vill passa på att göra saker medan de ännu har ork och lust.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men om pengarna är bundna i ett boende räcker pensionen kanske inte till mycket mer än räkningarna. Enligt Pensionsmyndigheten har hälften av alla kvinnliga pensionärer nettoinkomster som är så låga att de ligger under EU:s fattigdomsgräns.

Och med låg månadsinkomst är det svårt att få nya bolån. Det är där seniorlånen har hittat sin nisch. Med villan eller bostadsrätten som säkerhet kan den som har små eller inga lån, få låna pengar utan att amortera och, i vissa fall, utan att betala ränta under lånetiden. Låneformen har funnits i snart tio år och allt fler nappar på möjligheten att låna av framtiden för att resa, renovera eller bara kunna bo kvar.

Men i takt med att fler långivare gett sig in på marknaden har det vuxit fram en snårskog av svårtolkade regler och villkor. Finansinspektionen har varnat för oseriösa aktörer som spekulerar med pensionärernas pengar.

- Vi har sett exempel på att äldre personer rekommenderas att belåna sina bostäder för att sedan investera i till exempel fonder och strukturerade produkter. Det kan låta bra när en rådgivare berättar om möjligheterna till avkastning, men man ska vara medveten om att det alltid innebär en ökad risk att låna pengar för att investera i kapitalmarknaden, säger Håkan Dahlberg, som är enhetschef för tillsyn och investerarskydd på Finansinspektionen.

Det finns fler än tusen sådana små rådgivare, eller försäkringsmäklare, registrerade. Eftersom de arbetar på provision finns risken att de föreslår lösningar som de själva tjänar pengar på i stället för att se till kundernas bästa.

Även opartiska Konsumenternas Bank- och finansbyrå har uppmärksammat problemet.

- Avkastningen i försäkringen måste bli rejält hög för att täcka både avgifter, skatt och räntekostnader. Även om du skulle få hög avkastning finns lånet kvar när utbetalningarna från försäkringen tar slut, säger juristen Ulf Rydstedt.

På konsumenternas.se finns utförlig information om de tre olika huvudkategorierna av seniorlån. Det som framför allt kritiserats är den tredje varianten – seniorlån med försäkringslösning.

När det gäller seniorlån hos till exempel någon av storbankerna eller Svensk Hypotekspension är riskerna inte alls lika stora, även om räntor och avgifter kan göra kostnaderna för lånet högre än man trodde.

Som mest kan bostaden belånas upp till 60 procent av marknadsvärdet och räntan är ofta avdragsgill. Lånet betalas antingen ut som en klumpsumma eller som ett bestämt månadsbelopp - eller som en kombination av båda.

Annika Sydberger Norrman är kommunikatör på Kronofogden i Göteborg. Hon uppmanar låntagare att verkligen sätta sig in i alla villkor.

- Vi lever ju länge, så det gäller att tänka i flera steg. Man måste fråga sig om man kan bo kvar när lånet ska betalas tillbaka, vad som händer om bostaden sjunker i värde, om man vill sälja under tiden eller om den ena parten dör, säger hon.

FAKTA

Exempel på villkor hos storbankerna samt Svensk Hypotekspension, som 2004 introducerade seniorlån på den svenska marknaden.

Namn Åldersgräns Lägsta lånebelopp Lånets löptid

Handelsbanken/Seniorlån Ingen Individuell bedömning Upp till 10 år

Nordea/BoFlex Pension 58 år 200 000 kr Upp till 25 år

SEB/Bolån 60+ 60 år 200 000 kr Upp till 30 år

Swedbank/Seniorlån 58 år* 50 000 kr Upp till 10 år

Svensk Hypotekspension 60 år** 100 000 kr Livet ut

*Inkomst från pension krävs.

**I ett parförhållande räknas åldern på den som är yngst.

Kontakta långivaren för aktuella räntesatser.

Källa: Konsumenternas.se, under fliken Bank och försäkring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.