Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Underkylt regn kan ge blixthalka

Snön som föll under gårdagskvällen och natten har orsakat många mindre olyckor och avåkningar i Göteborgsområdet, men inga allvarligare olyckor.

I Göteborgsområdet har snöfallet dragit bort och temperaturen ligger mellan ett par grader minus och ett par grader plus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under det gångna dygnet har polisen fått in 63 mindre olyckor och avåkningar. Dock inga av allvarligare slag.

Under julaftons förmiddag väntar troligen ytterligare problem i trafiken.

- Det som bekymrar oss nu är att det slår över i regn. När vagarna är kalla och det regnar så fryser det till på vägarna och blir is. Det kan bli fråga om halkvarningar under dagen, säger Marie Wahlstedt, trafikledare på Trafikverket i Göteborg.

Situationen på vägarna varierar kraftigt under den tidiga julaftonsmorgonen. Mindre vägar är oplogade, medan de större lederna ska vara i bättre skick.

- I göteborgsområdet har de kört hela natten och plogat och saltat, så det ska fungera, säger Marie Wahlstedt.

Tågtrafiken verkar ha klarat sig bra under natten och enligt Marie Wahlstedt har inga förseningar på grund av vädret rapporterats i södra och västra Sverige.Däremot är flera tåg inställda i norra Sverige på grund av mycket sträng kyla.

Kollektivtrafiken har haft vissa problem i backiga områden under natten.

Strax före klockan åtta på julaftons morgon är det bara buss 16 som inte går via Sahlgrenska och Guldheden, linjerna 86,90 och 96 trafikerar inte Gråberget, och buss 401 i Ale som inte kör mellan Jennylund och Bohus Centrum.


Vindarna väntas ligga på fem-sex meter per sekund på julaftons morgon och nederbörden lätta. På julaftons kväll kommer nästa nederbörd i form av snö och snöblandat regn med risk för halka.


Största orosmomentet för Trafikverket var i natt Halland där snön väntades gå över i underkylt regn med hala vägbanor som följd.


På söndagskvällen och natten blåste en frisk till hård vind med en genomsnittlig vindstyrka på mellan 10-12 meter per sekund. I vindbyarna når dock styrkan upp till 20 meter per sekund.


Men enligt Trafikverkets ledningscentral inleddes söndagseftermiddagen lugnt och utan allvarligare olyckor.


- Vi har haft två avåkningar, en i Halland och en Lidköping. Det snöar en hel del men vi har inga allvarliga störningar i trafiken, sa Kim Selland vid Trafikverkets ledningscentral i Göteborg.


Lite senare på kvällen inträffade en rad lättare trafikolyckor inom loppet av en timma.


- Vi har haft ett tiotal lättare avåkningar eller sammanstötningar den senaste timman.
Det är lite mer än normalt men inget jämfört med samma dag förra året. Då var antalet minst det tredubbla, rapporterade Kim Selland vid halv sjutiden på kvällen.


Vägverket riktade i första hand in sig på att ploga och salta de stora lederna, E 6, E 20 och 45:an. Det mindre vägnätet får vänta.


- Plogbilarna kör som tättingar och trafikanterna håller sig väldigt lugna. Vi håller tummarna för att det håller i sig. Det verkar också nu som om snöfallet stillar sig lite tidigare än väntat, berättade Marie Wahlstedt vid trafikverkets ledningscentral, senare på kvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.