Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ulf Larsson - en grubblande komiker

Bakom den gemytliga fasaden dolde sig en grubblande människa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Komikern och skådespelaren Ulf Larsson blev bara 53 år.

"Det är så jävla sorgligt", säger Tom Alandh, dokumentärfilmare och vän.

Ulf Larsson brukade fira julaftonsmorgon vid Nackastatyn i Stockholm.

Han samlade sin familj och en grupp entusiaster vid Katarina Bangata 42 för att hylla en gammal men kär idol; fotbollslegenden Lennart "Nacka" Skoglund.

En som ofta var på plats var dokumentärfilmaren och vännen Tom Alandh.

-Han höll i de där ceremonierna med en sådan värme och med ett sådant engagemang, det var otroligt att se, säger Tom Alandh, som gjorde dokumentären "Vi hänger mé" 2005 - en film om Ulf Larssons arbete med pjäsen "Artisten - Nacka Skoglund Story".

Bakom fasaden

Filmen gav en delvis ny bild av skådespelaren.

2005 kände många av oss fortfarande Ulf Larsson som den godmodige komikern, alltid med ett leende till hands och ett knippe lustiga kommentarer i rockärmen.

En bild som sakta men säkert monterades ner i filmen. Bakom fasaden kikade en grubblande och stundtals sorgsen människa fram.

-Han tänkte mycket. Men var samtidigt enkel och omärkvärdig. Under arbetet med filmen fick även jag revidera min bild av honom, berättar Tom Alandh.

En påtaglig fysisk förändring var även Ulf Larssons viktras under åren 2005-2006. Han gick från att väga 130 kilo till blott 74 kilo.

Börja på nytt

Brommapojken Ulf Larsson slog igenom med barnprogrammet "Bröderna Olsson" på 1980-talet, men nådde den större publiken som en av programledarna för "Söndagsöppet" under nio år på 1990-talet.

Han valde att öppet berätta om sin alkoholism i boken "Kvartingen som sprängdes" 1995, och var fram till sin död nykter alkoholist.

De sista åren var Ulf Larsson direktör för nyöppnade Casinoteatern i Stockholm, men levde ett relativt tillbakadraget liv med sin nya kärlek Lillemor Torsslow.

2008 var han en av deltagarna i TV4:s "Let's dance" och under hösten hade han börjat repetera återuppsättningen av "Cadillac - den sanna historien om Hep Stars".

Ulf Larsson avled i sitt hem under måndag eftermiddag. Hans sambo hittade honom på hallgolvet. Trots återupplivningsförsök gick det inte att rädda hans liv, och ännu är dödsorsaken okänd.

-Han hade börjat på nytt, jag hade tänkt hälsa på honom i nästa vecka. Det här är så jävla sorgligt, säger Tom Alandh.