Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tyst om mordplaner mot Vilks

På torsdagen var det locket på i utredningarna om mordplanerna mot Lars Vilks, såväl på Irland och i USA som i Sverige. Från officiellt håll kommer inga besked om huruvida "Jihad Jane" någonsin varit i Sverige. När hennes livshistoria nu rullas upp framstår hon samtidigt allt mer som en tragisk figur.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Colleen LaRose, som åtalas i USA, gifte sig första gången redan vid 16 års ålder och gick aldrig ut high school. 1985 dömdes hon för olaga intrång, 1997 åtalades hon för att ha skrivit ut falska checkar och för att ha kört rattfull. 2002 åkte hon fast bland annat för att ha uppträtt berusad på allmän plats. 2005 försökte hon begå självmord.

2005 träffade hon pojkvännen Kurt Gorman, men hon levde ett dubbelliv på internet tills hon försvann till Europa i augusti i fjol.

En irländsk domstol beslutade på torsdagen att behålla de sju som gripits på Irland bakom lås och bom. Enligt The Irish Independents källor hade LaRose kontakt med en 49-årig man av algeriskt ursprung som står i centrum för den irländska polisutredningen.

Polis och åklagare i USA ville inte svara på några frågor om åtalet mot LaRose, och från svenska Säpo var det knäpptyst. Det är fortsatt oklart om någon svensk person på något sätt är inblandad.

Medier i muslimska länder uppmärksammar gripandena på Irland och av Colleen LaRose. Men också beslutet att på nytt publicera Vilks teckning av profeten Muhammed skapar rubriker. Bland annat har den engelskspråkiga tidningen Iran Daily i Teheran har på förstasidan på sin nätupplaga en text med rubriken "Svenska tidningar ompublicerar hädiska karikatyrer". Texten tar upp publiceringarna i Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenska Dagbladet.