Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tyskland sade ja till krispaketet

Det folkliga motståndet var stort. Med överväldigande majoritet röstade ändå det tyska parlamentet ja till att ställa sig bakom det grekiska räddningspaketet.

– Det finns ingen hundraprocentig garanti för att det andra stödprogrammet lyckas, sade förbundskansler Angela Merkel, när hon på måndagen drog igång parlamentsdebatten i Berlin om mer stöd till Grekland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Innan dagen var slut hade ändå 496 av 591 ledamöter i den tyska förbundsdagen röstat ja till räddningspaket nummer två.

Tvivlet om huruvida Grekland verkligen kommer att ta sig ur krisen är dock utbrett. Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich har exempelvis börjat plädera för att det trots allt kanske är lika bra om Grekland lämnar valutaunionen.

Oemotståndligt erbjudande

I tyska medier visar opinionsmätningar att 60 procent av de tyska väljarna är motståndare till det andra stödprogrammet till Grekland. De flesta tror inte att nödlånen på 130 miljarder euro räcker. Inte ens om grekerna samtidigt får med privata långivare på skuldnedskrivningar för 110 miljarder euro.

Debatten i Berlin drog i gång efter det att Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i helgen pressats hårt på ett G 20-möte i Mexiko. Kollegor från flera tunga G 20-länder – som USA, Japan och Storbritannien – ställde sig öppet frågande till att omvärlden ska ställa upp med mer krispengar till Europa om inte euroländerna själva gör mer för att skapa en större finansiell "brandvägg" för att få bukt på krisen.

Ännu större fond

Det som efterlyses är att euroländerna ökar resurserna i sin permanenta stödfond ESM till 750 miljarder euro, exempelvis genom att tillföra redan tillgängliga medel från föregångaren EFSF.

Frågan var tänkt att tas upp på veckans EU-toppmöte i Bryssel, som drar i gång på torsdag. Men detta verkar inte gå, bland annat då det enligt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso saknas beslutsunderlag i form av grekiska reformbeslut.

På tisdag är det dags för nederländska parlamentariker att rösta ja eller nej till det nya grekiska räddningspaketet. På torsdag träffas eurozonens finansministrar för ett extrainkallat möte om Greklands skuldkris. Mötet hålls samtidigt som toppmötet genomförs i Bryssel, uppger Jean-Claude Juncker, ordförande för eurozonens finansministrar, till Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.