Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tysk mångkultur dödförklarad

"Multikulti" dödförklarades på ett möte för tyska regeringspartiet CDU:s yngre medlemmar i helgen. Talare var förbundskansler Angela Merkel och ledaren för det bayerska systerpartiet CSU, Horst Seehofer.

– Den här hållningen har misslyckats totalt, sade Merkel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon varnade för "invandring som drar ned våra sociala system", men sade att Tyskland behöver utländska specialister för att klara den ekonomiska tillväxten.

– Multikulti är död, sade Seehofer.

Den här inställningen överensstämmer väl med vad som framkom i en studie som tankesmedjan Friedrich Ebert-stiftelsen har gjort.

Högerextrema attityder återfinns inte bara hos extremerna i det tyska samhället utan "i en oroande grad i mitten", fastslår studien.

Över en tredjedel av de drygt 2 400 tillfrågade ansåg att Tyskland "överfylls av utlänningar" och fler än en av tio tyckte att det behövs en "Führer" som kan styra landet "med fast hand".

Integrationen av muslimerna har varit en het fråga sedan i augusti, då dåvarande centralbanksdirektören Thilo Sarrazin gjorde skandal genom att hävda att landet blir "dummare" av lågutbildade och improduktiva muslimer med huvuddukar.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.