Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Twitterstorm när Birro kopplade ihop islam och terror

Det brukar storma om Marcus Birro i sociala medier. Men när han på tisdagskvällen twittrade om islam och terrorism rasade Birros kritiker mer än någonsin tidigare.

När författaren och krönikören Marcus Birro strax innan klockan 18 på tisdagen twittrade ut en kort text om sin syn på islam och terrorism bröt en storm utan dess like ut. Såhär skrev Marcus Birro:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Köper inte snacket om att "religioner" är farliga. Vad har den största delen av världens terrorism gemensamt? Islam. Fakta."

Marcus Birro, som själv ofta skriver om sin kristna, katolska tro, fick omedelbart kraftigt mothugg.

"Nu är du helt ute och cyklar. Dom idioter som krigar i islams namn är inte muslimer. Dom är idioter. Som du!! Pajas!!", skrev Omid Sulefani från Stockholm.

"Sådana människor som dig är anledningen till varför Jorden aldrig kommer sträva efter fred och kärlek.", menade Isra Alhashem.

"Allt du skrev var fel. Du demoniserar muslimer och kallar det för gnäll när vi vill bekämpa hat mot muslimer ", menande skribenten och debattören Carolina Farraj.

"Du vill alltså förenkla terrorism i islams namn till att det är religionens fel? Kom igen nu!" uppmanade Johan Wallin, gymnasielärare från Skövde.

Marcus Birro övergick under kvällens lopp åt att twittra om fotbollens Champions league, hyllade bland annat Malmö FF:s Markus Rosenberg och tyckte att skånelaget skulle ha en straff mot spanska Athletico Madrid.

Han återvände dock till debatten om islam och terrorism med följande tweet:

"Varje gång jag skriver om muslimsk terrorism blir jag mordhotad. Vad säger det om sakernas tillstånd? Det är ofta kommunister som hotar."

Under onsdagen förtydligade Marcus Birro sitt resonemang i ett mejl till GP. Han skriver bland annat:

"Det jag menade var att många slentrianmässigt använder sig av "religioner" i största allmänhet när det handlar om mord och terror i Guds namn. Meningen är att dra all tro, alla troende och alla religioner över en kam. När jag ser mig omkring i världen just nu (och tidsbegreppet är viktigt här) så ser jag att de flesta konflikter, om det så handlar om IS, kidnappade flickor eller andra terrorhandlingar, utförs i Islams namn. Det betyder inte att alla muslimer är terrorister. Verkligen inte.

Det betyder bara att islam, om också en perverterad version av islam, är den gemensamma nämnaren."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.