Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tvingade dottern spela autistisk

Tvingade 46-åringen sin dotter att simulera sjukdom eller trodde han faktiskt att hon var sjuk? Det var den stora frågan vid rättegången om bidragsfusk för miljoner som hölls i Malmö i november. I dag kom domen.

Fyra års fängelse blir straffet för pappan, som enligt Malmö tingsrätt tvingat sin nu 18-åriga dotter att spela sjuk. Han döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott för att ha kvitterat ut assistansersättning och vårdbidrag för närmare 2,4 miljoner kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tingsrätten enig

Flickan har diagnostiserats som autistisk och utvecklingsstörd. Förra hösten, när flickan rymde hemifrån och anmälde sin pappa, uppstod misstankar om att hon inte var så sjuk som man tidigare trott. Pappan har hela tiden hävdat att han är övertygad om att hans dotter verkligen är sjuk.

Rätten är enig i sin bedömning.

Mannen dömdes mot sitt nekande. Han har hela tiden hävdat att han trodde att dottern verkligen var svårt sjuk.

Tvingades dunka huvudet i väggen

Expertvittnen har dock förklarat att en person med de sjukdomar som flickan diagnostiserats med inte kan bli frisk, och särskilt inte genomgå en så snabb och total förändring som hon har uppvisat. Tingsrätten bedömer att hon helt enkelt inte har haft någon av de påstådda sjukdomarna.

Flickan själv har berättat att hon gjort vad pappan instruerat henne att göra, så som att dunka huvudet i väggen, vagga med kroppen och inte prata med eller titta på andra människor.

Ska överklaga

Enligt domstolen har brotten varit så exceptionella att rätten i sin dom använt den högre delen av straffskalan.

Pappan och hans advokat kommer att överklaga domen om fyra års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

– Min klient blev mycket ledsen och besviken och vi kommer att överklaga hela domen, både i skuldfrågan och påföljdsfrågan, säger advokat Jan-Anders Hybelius.

Argumenten kommer huvudsakligen bli samma som tidigare – att flickan varit sjuk och fortfarande är det, även om hon blivit bättre. Pappan menar att han också förlitat sig på experternas bedömningar om att flickan var sjuk.

Vice chefsåklagare Bo Birgerson är givetvis nöjd med att domstolen helt gått på hans linje och dömt pappan till fyra års fängelse.

– Straffet är väl avvägt med de motiv som tingsrätten håller fram, just att mannen utnyttjat sin dotter som var så knuten till sin pappa, säger han.

Men varför var pappan inte också åtalad för att ha utsatt dottern för brott?

– Det kan jag inte svara på. Dottern polisanmälde pappan. Det startades en förundersökning, men den lades ned av andra åklagare. Den här rättegången handlade egentligen inte om dottern utan om de bedrägeribrott pappan gjort sig skyldig till, säger Birgerson.

Förra veckan dömdes fyra personer i Linköping för liknande brott, som omfattande 13,5 miljoner kronor. Huvudmannen dömdes till fyra års fängelse och de tre andra fick mellan ett och ett halvt och två års fängelse. I Halmstad pågår sedan en tid en rättegång mot 13 personer i en härva kring ett assistansbolag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.